Szybkowar
© Gilles Paire/Fotolia.com

Rosół w szybkowarze zrobisz nawet w 30 minut

Szybkowar
© Gilles Paire/Fotolia.com

Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.

 

Szybkowar to rodzaj szczelnie zamykanego garnka, w którym potrawy gotują się w wyższej temperaturze i znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku. Nowoczesne szybkowary są całkowicie bezpieczne, ponieważ posiadają zawór, który utrzymuje stałe ciśnienie we wnętrzu i odprowadza nadmiar pary. Szybkowar można stosować przy kuchniach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych.

Gotowanie w szybkowarze: wady i zalety

Temperatura w szybkowarze wynosi około 110-116 stopnia Celsjusza, dlatego dzięki gotowaniu w nim zaoszczędzisz przede wszystkim czas, ale też pieniądze przeznaczane na rachunki za energię. Szybkowar zmniejsza zużycie energii o nawet 50 procent. Dodatkowo, skrócenie czasu gotowania pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

 

Przygotowanie posiłku w szybkowarze jest szybkie, ale nie zawsze łatwe. Zamknięta konstrukcja tego urządzenia sprawia, że trudno jest kontrolować proces gotowania. Obsługa szybkowaru wymaga wprawy i uważnego czytania instrukcji obsługi, w której podany jest dokładny czas przygotowywania poszczególnych produktów.

Przepis na rosół z szybkowaru

Składniki na 2,5-3 litry rosołu:

  • 800 gramów mięsa drobiowego (udko lub golonka z indyka, kury, kurczaka),
  • 200 gramów wołowiny z kością,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 2-3 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzeń i liście),
  • 1 duży por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łodyżki lubczyku,
  • liść laurowy,
  • 5 kulek czarnego pieprzu,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeży imbir, papryczka chilli, suszone śliwki.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj i osusz, włóż do szybkowaru.
  • Cebulę obierz, łupiny wrzuć do szybkowaru z mięsem, a środek opal na kuchence lub w piekarniku.
  • Pozostałe warzywa dokładnie umyj, ale nie obieraj ich. W skórce znajduje się najwięcej smaku. Wrzuć wszystko do szybkowaru, dodaj czosnek, lubczyk i przyprawy.
  • Zamknij pokrywę szybkowaru, ustaw 2. poziom (mocniejszy) i gotuj do czasu zamknięcia się zaworu.
  • Po tym czasie zmniejsz moc szybkowaru na poziom 1. i gotuj jeszcze około 15-20 minut.
  • Ugotowany rosół zostaw pod przykryciem do momentu, w którym zawór sam opadnie.
  • Zdejmij pokrywę, wyjmij ze środka mięso i warzywa.
  • Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do szybkowaru.
  • Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je dodać do rosołu lub wykorzystać do innych dań.
  • Ugotowany rosół przelej przez sito, aby był klarowny i czysty.

Podawaj z ugotowanym makaronem (najlepiej typu nitki) i posiekaną natką pietruszki.


Więcej na temat przepisy rosół
Przeładuj

Ania z "Hotelu Paradise" jest zadowolona z tego jak wypadła w programie? To naprawdę szczere wyznanie uczestniczki

zobacz 02:11