Powidła śliwkowe można przygotować bez żadnych dodatków lub z przyprawami i cukrem. Doskonale sprawdzą się także owoce ugotowane w połączeniu z jabłkiem, cynamonem, czekoladą, kakao i miodem.

Reklama

Śliwki poprawiają apetyt i trawienie, obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed wolnymi rodnikami. Owoce świetnie nadają się do robienia przetworów, napojów, wypieków i deserów.

Pyszne i słodkie powidła śliwkowe z czekoladą i kakao

Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao z powodzeniem zastąpią sklepowe kremy czekoladowe. Możesz używać ich do pieczywa, ciast, placków i lodów.

Zobacz także

Składniki:

  • 4 kilogramy śliwek węgierek,
  • 600 gramów cukru trzcinowego,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 6 łyżek kakao.

Czas przygotowania: 5 godzin

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i pozbądź się pestek.
  • Owoce przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, mieszając co kilka minut (jeśli śliwki się przypalają, podlej je wodą).
  • Kiedy owoce będą rozgotowane, dodaj do nich cukier, pokruszoną czekoladę oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut.
  • Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.

Dobra rada: Do powideł śliwkowo-czekoladowych możesz użyć również ekstraktu waniliowego. Dzięki temu przetwory będą miały delikatnie słodki zapach.

Jak przygotować aromatyczne powidła śliwkowe z jabłkami i cynamonem?

Jabłka i cynamon w powidłach śliwkowych sprawią, że przetwory będą aromatyczne i lekko kwaśne. To doskonała propozycja dla osób, które nie lubią słodkiego smaku gotowanych śliwek.

Składniki:

  • 4 kilogramy śliwek węgierek,
  • 4 jabłka,
  • 600 gramów cukru,
  • 2 łyżki cynamonu.

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
  • Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny (mieszaj co kilka minut).
  • Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z cynamonem i odstaw na 30 minut.
  • Do śliwek dodaj jabłka, wymieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.
  • Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.

Dobra rada: Jeśli zależy ci na kwaśnym posmaku powideł, użyj antonówek.

Niskokaloryczne powidła śliwkowe z miodem zamiast cukru

Powidła śliwkowe bez cukru to dobra propozycja dla diabetyków, cukrzyków oraz osób na dietach odchudzających.

Składniki:

  • 4 kilogramy śliwek węgierek,
  • świeży sok z jednej cytryny,
  • 400 mililitrów miodu wielokwiatowego.

Czas przygotowania: 5 godzin

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
  • Owoce przełóż do garnka i gotuj około 4 godzin (na małym ogniu, mieszając co kilka minut).
  • Do śliwek dodaj sok z cytryny oraz miód i gotuj jeszcze przez godzinę.
  • Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.

Dobra rada: Zamiast miodu możesz użyć ksylitolu, stewii, syropu klonowego lub z agawy. Powidła z dojrzałych węgierek dobrze smakują również bez żadnych dodatków.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama