Składniki do przygotowania lemoniady leżące na stole
©Sunny Forest/Fotolia

Szybki przepis na lemoniadę cytrynową

Składniki do przygotowania lemoniady leżące na stole
©Sunny Forest/Fotolia

Lemoniadę przygotowuje się na dwa sposoby. W pierwszym robi się napój z przegotowanej wody, drugi sugeruje użycie naturalnej wody butelkowanej, np. gazowanej.

 

Lemoniada to napój z wody, cukru i soku cytrynowego, niekiedy gazowany. Podaje się ją schłodzoną. Często sok cytrynowy jest zastępowany przez inny kwas pochodzenia roślinnego. Lemoniada jest również składnikiem wielu drinków np. shandy, gaseosa, panasch, potsdamer czy russ.

Jak zrobić pyszną lemoniadę?

Aby przygotować lemoniadę, wystarczy odrobina świeżych owoców cytrusowych, trochę wody, lód i mięta do smaku. Idealnie smakuje podawana w ciepłe i upalne dni.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 l wody (w zależności od preferencji, gazowana lub nie),
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • kilka listków mięty,
  • kilka kostek lodu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cytryny umyj, oczyść i wytrzyj papierem kuchennym.
  • 200 ml wody zagotuj.
  • Do szklanek wsyp cukier i zalej zagotowaną woda.
  • Półtorej cytryny wyciśnij do szklanek i dolej resztę wody.
  • Dokładnie wymieszaj i wrzuć lód.
  • Pozostałą połówką cytryny udekoruj szklanki. Gotowe.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy napoje lemoniada
Przeładuj

Doda zdradziła nam, gdzie odbędzie się druga edycja koncertu "Artyści przeciw nienawiści"

zobacz 00:49