Upieczone w piekarniku frytki ze słupków marchewki
©Marina P./Fotolia

Przepisy na marchewkowe frytki, pastę oraz puree do makaronów i kasz

Upieczone w piekarniku frytki ze słupków marchewki
©Marina P./Fotolia

Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.

 

Marchewka w kuchni to nie tylko półtwarde kostki warzywa z groszkiem w zasmażce z masła i mąki. Pieczenie bądź grillowanie wydobywa z warzyw nowe nuty smakowe – marchewka staje się wówczas łagodniejsza i łatwiej ją zblendować.

Przepis na marchewkowe, pieczone frytki z sosem czosnkowym

Smak pieczonych warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera, pasternaku, batatów) można wzbogacić ulubioną mieszanką przypraw lub użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Frytki warto skropić kilkakrotnie w trakcie pieczenia dobrą oliwą bądź olejem dobrym do smażenia (np. rzepakowym).

 

Składniki na frytki (na 4 porcje):

 

  • 1 kilogram marchewek,
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego bądź rzepakowego,
  • odrobina soli morskiej,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • ćwierć łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

 

Składniki na sos czosnkowy:

 

  • 2 obrane i starte ząbki czosnku,
  • 200 gramów jogurtu naturalnego (można zamienić go na jogurt kozi),
  • 1 łyżka majonezu,
  • drobno posiekana natka pietruszki lub koperek,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu marynowania marchwi)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania frytek z marchewki:

 

  • Obierz, umyj i osusz marchewki.
  • Pokrój je w długie słupki.
  • W dużej misce połącz olej i przyprawy i starannie namocz marchewkę.
  • Dla uzyskania głębi smaku i aromatu marynuj ją co najmniej pół godziny.
  • Rozłóż warzywne frytki pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza około 30 minut.

 

Sposób przygotowania sosu czosnkowego:

 

  • Umieść w naczyniu blendera wszystkie składniki sosu czosnkowego oprócz ziół.
  • Miksuj kilkanaście sekund, dopraw natką pietruszki lub koperkiem i wymieszaj.

Przepis na pastę z pieczonej marchwi

Pasta marchwiowa smakuje najpyszniej rozsmarowana na ciepłym, świeżo upieczonym chlebie z ziarnami bądź czosnkowej grzance z patelni. Jest doskonała także do zanurzania w niej słupków surowych warzyw lub jedzenia jako warzywny dip do nachos.

 

Rada: pastę marchwiową można przechowywać w słoikach – świetnie się sprawdzi gdy przyjdą niespodziewani goście lub gdy zabraknie nam czasu na przygotowanie świeżej. Jeśli w domu zabraknie margaryny lub masła, pasta również okaże się pomocna.

 

Składniki (na 6 porcji):

 

  • 1 kilogram marchwi,
  • kilkanaście wydrylowanych i rozdrobnionych różnokolorowych oliwek,
  • skórka starta z 1/3 sparzonej cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek bądź dobrego oleju,
  • pół łyżeczki czarnuszki,
  • pół łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na gorącej patelni i ostudzonych,
  • odrobina cynamonu
  • szczypta kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • Obraną marchew piecz w całości oblaną olejem lub oliwą około 35 minut, aż ładnie zbrązowieje.
  • Lekko ją przestudź i przełóż do naczynia blendera.
  • Wsyp wszystkie przyprawy, ziarna, dodaj sok i skórkę z cytryny i zmiksuj na pastę o dowolnej konsystencji.
  • Zbyt gęstą pastę możesz rozrzedzić odrobiną wody lub oleju.

Przepis na ziołowe puree z duszonej marchewki

Aromatyczne puree z marchwi z ziołami to najlepszy dodatek do makaronu, ryżu, kaszy lub sos do kotletów drobiowych.

 

Składniki (na 2 duże porcje):

 

  • 1 kilogram marchewki,
  • kilka suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 duża cebula,
  • kilka łyżek oleju,
  • odrobina cynamonu,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: do 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dodaj obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki marchewkę.
  • Smaż przez kilka minut, a gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodaj odrobinę wrzątku i uzupełniaj go po wyparowaniu, aż warzywo zmięknie.
  • Duszoną marchewkę przypraw ziołami prowansalskimi, cynamonem, słodką papryką, rozdrobnionymi suszonymi pomidorami, czosnkiem, pieprzem, solą.
  • Marchewka powinna zmięknąć po około 25-30 minutach – zblenduj ją na gładki sos bądź rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i podawaj puree wymieszane ze skrobiowym dodatkiem (ryżem, kaszą lub makaronem).

 

Smacznego!


Więcej na temat zdrowe produkty przepisy obiady
Przeładuj

Doda zdradziła nam, gdzie odbędzie się druga edycja koncertu "Artyści przeciw nienawiści"

zobacz 00:49