Obieranie granatu
©Sychugina Elena/Fotolia

Sposoby na obranie owocu granatu

Obieranie granatu
©Sychugina Elena/Fotolia

Najłatwiejszym sposobem na obranie granatu jest przekrojenie go na pół i wytrzęsienie łyżką pełnych soku pestek. Resztę nasionek oraz miękki jadalny miąższ także wyłuskuje się do miseczki.

Właściwości granatów

Granaty zawierają cenne polifenole, chroniące ludzkie ciało przed nowotworami, chorobami serca, łagodzące stany zapalne. Dodatkowo granaty maja działanie przeciwutleniające, antybakteryjne, antywirusowe, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają procesom starzenia i odmładzają skórę, łagodzą problemy z trawieniem, przebieg menopauzy, dolegliwości miesiączkowe, przeciwdziałają problemom z erekcją. Przy zakupie granatu warto kierować się jego wagą – pestki ciężkiego owocu bez odbarwień powinny być pełne soku. To, czy owoc granatu już dojrzał, można rozpoznać po charakterystycznym dźwięku przy nacisku na skórkę. Niedojrzały owoc nie wyda żadnego odgłosu, gdy będziemy go opukiwać lub uciskać.

Sposoby obierania granatu

Są różne metody szybkiego i łatwego obierania granatu. Chodzi o to, aby wykorzystać naturalną budowę tego owocu do swobodnego wydobycia nasion, nie rozerwać ich osnówek i nie poplamić niczego dość trudnym do usunięcia sokiem. Pestki mają się bezproblemowo oddzielić, nie zgnieść się ani nie popękać, żeby ocalić jak najwięcej cennego soku. Po umyciu granat suszymy papierowym ręcznikiem i umieszczamy na desce do krojenia. Chwytamy owoc mocno w poprzek, ściskamy i kroimy na pół. Trzymając przekrojoną połówkę granatu nad miską, uderzamy łyżką w łupinę, powodując wypadnięcie pestek granatu prosto do miski. Resztę pozostałych pestek delikatnie wyłuskujemy palcami bądź łyżką. Szklisty i miękki miąższ także nadaje się do jedzenia, on również powinien trafić do miski z pestkami.

 

Inna szkoła głosi, że najlepiej rozpocząć obieranie granatu od ścięcia na prosto góry owocu. Robimy to usuwając jak najwięcej zbędnej warstwy, ale bez naruszenia środka z pestkami. Dół z „koroną” również usuwamy, tym razem w postaci stożka, z lekkim zagłębieniem się w środek owocu, ponownie uważając na delikatne nasionka. Próbujemy znaleźć najbardziej wypukłe miejsca na powierzchni granatu, gdzie nasiona są pooddzielane białymi niejadalnymi błonkami. Ostrożnie nacinamy wzdłuż nich skórkę, a następnie zdecydowanie rozłupujemy owoc, który powinien pęknąć w naszych dłoniach wzdłuż nacięć. Możemy usunąć jasne błonki i powyjmować pestki z każdej z oddzielonych części owocu. Te oporne do wypadnięcia skłoni z pewnością wywinięcie skórki granatu na zewnątrz.

 

Są również fani odcinania korony owocu i moczenia go przez kwadrans w zimnej wodzie, aby skórki bezproblemowo odeszły od nasion. Jeżeli potrzebujemy pełnej szklanki nasion, najlepiej byłoby wybrać większy granat, gdyż w średnim może być za mało pestek.


Więcej na temat owoce desery
Przeładuj

Jak Ania z "Hotelu Paradise" wspomina związek z Tindera? Zdradziła również, jaki ma typ mężczyzny

zobacz 02:11