Przed przyrządzaniem krewetek najlepiej je umyć i obrać. Po usunięciu pancerza, obrywa się głowę i pozostawia jedynie końcówkę ogona.

Reklama

Jest kilka rodzajów owoców morza, jednym z nich są krewetki koktajlowe, których nie trzeba już obierać. Są one małe i szybko się je przyrządza. Z dodatkiem białego wina i awokado powstaje pyszna sałatka z krewetkami koktajlowymi.

Z czym to się je? Czyli przyrządzanie krewetek w domu

Krewetki to najpopularniejsze owoce morza. Mogą stanowić oddzielne danie lub być dodatkiem do makaronów, sosów, zup oraz pizzy. Mrożone lub świeże gotuje się, dusi, smaży, piecze lub grilluje. Ich smak dobrze komponuje się ze szpinakiem, natką pietruszki, kolendrą, bazylią, miętą, a także białym wytrawnym winem. Krewetki można lekko osolić i pokropić sokiem z cytryny, limonki lub grapefruita.

Obieranie krewetek krok po kroku

Krewetki można obierać, ale niektórym zupełnie nie przeszkadza przyrządzanie ich w całości i pozbywanie się pancerza dopiero na talerzu. Świeże owoce morza, przed odróbką, najlepiej umyć pod bieżącą wodą. Przewód pokarmowy (ciemna, cienka nitka wzdłuż ciała) można usunąć używając do tego noża, przecinając wcześniej pancerz. Przy obieraniu usuwa się też głowę, odrywając ją rękami od tułowia, pozostawiając jedynie końcówkę ogona.

Zobacz także

Przepis na smażone krewetki ze szpinakiem i miodem

Potrzebujesz:

  • praski do czosnku,
  • ręcznika papierowego,
  • patelni.

Składniki (na 2 porcje):

  • 10 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże garście świeżego szpinaku (około 100 gramów),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu.

Czas przygotowania: około 8 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź krewetki (jeśli zostały kupione mrożone).
  • Obierz je: usuń pancerz, oberwij główkę i zostaw tylko końcówkę ogona.
  • Umyj krewetki i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Owoce morza obtocz w czosnku przeciśniętym przez praskę, soli, pieprzu i natce.
  • Rozgrzej masło na patelni.
  • Dodaj krewetki i smaż z każdej strony po 1 minucie.
  • Na patelnie włóż szpinak.
  • Olej wymieszaj z miodem i zalej nim krewetki.
  • Smaż, aż szpinak zrobi się miękki.

Smacznego!

Przepis na krewetki zapiekane w piekarniku z czosnkiem i koktajlowymi pomidorami

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • praski do czosnku,
  • naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 3 porcje):

  • 15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych),
  • 0,5 opakowania pomidorów koktajlowych (około 250 gramów),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • kawałek cytryny lub limonki (do pokropienia krewetek).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź krewetki (jeśli zostały kupione mrożone).
  • Obierz owoce morza, umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Krewetki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posól.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i pomidory przekrojone na pół.
  • Posmaruj krewetki masłem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj całość około 6 minut.
  • Krewetki podawaj wprost z naczynia, pokropione sokiem z cytryny.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama