Jajka na miękko
Pixabay/PIX1861/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Sprawdzony przepis na jajko na miękko

Jajka na miękko
Pixabay/PIX1861/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Gotowanie jajek staje się problemem zwłaszcza, kiedy chcemy ugotować je na miękko – wtedy ważne jest nie tylko ile gotować jajko, ale i na jaką wodę je wrzucać. Istnieje kilka sposobów – w jednym jajko wrzuca się na zimną wodę i gotuje w niej 3-5 min, w drugim wrzuca się je dopiero do wrzątku i gotuje nie dłużej niż 2 min. Preferowany stopień płynności żółtka bardzo ciężko jest uzyskać, dlatego też sposobu na idealnie ugotowane jajko można szukać tylko metodą prób i błędów. Poniżej znajdziesz niezawodny sposób na to, jak ugotować jajko z bardzo płynnym żółtkiem.

Jajko na miękko – źródło lizyny

Gotowanie na miękko jest najzdrowszym dla organizmu sposobem podawania jajka. Surowe żółtko to źródło lizyny, która jest niezbędna do przetwarzania obecnego w jajkach „złego cholesterolu”. Skorupka i białko to rodzaj „warstwy izolacyjnej”, które chronią lizynę, bo w temperaturze powyżej 80°C jest ona już nieprzyswajalna. Jajka gotuje się w wodzie o temperaturze 100°C, lecz nie dociera ona do żółtka od razu – najpierw nagrzewa się skorupka, a potem białko. Kiedy podczas gotowania dojdzie do rozbicia lub przekłucia skorupki, temperatura 100°C oddziałuje bezpośrednio na żółtko. Żółtko – tak jak i białko – ścina się we wrzątku, dlatego właśnie kluczową rolę odgrywają tutaj czas i temperatura gotowania.

Jak ugotować jajko na miękko? Krok po kroku


1. Przed gotowaniem wyjmij jajko z lodówki, by miało temperaturę pokojową (przejmie ją w ciągu godziny).
2. Niewielki garnek napełnij wodą (tylko tyle, by przykrywała jajko/jajka) i wsyp do niego szczyptę soli – to zmniejszy prawdopodobieństwo pęknięcia skorupki podczas gotowania. Gotuj wodę na dużym ogniu.

3. Kiedy woda zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej jajko za pomocą łyżki. Jeśli gotujesz ich więcej, rób to szybko, by trafiły do naczynia mniej więcej w tym samym czasie.

4. Gotuj jajka jeszcze przez 2 minuty od włożenia ich do garnka. Jeśli jest ich dużo, musisz ten czas odpowiednio wydłużyć – nawet 15 min może potrwać, nim woda ponownie się zagotuje.
5. Po ugotowaniu jajek możesz je polać zimną wodą, by się zahartowały.


Oczywiście, na długość gotowania mają wpływ również wielkość i rodzaj jaj – krócej gotuje się np. przepiórcze. Nie bez znaczenia jest też ich pochodzenie – jajka wiejskie trzeba potrzymać we wrzątku nieco dłużej.

 

Smacznego!

 

 

Więcej na temat przepisy śniadania jajka
Przeładuj

Klaudia El Dursi z "Hotelu Paradise" urodziła dwoje dzieci, a ma idealną sylwetkę! Dieta? Ćwiczenia? Zdradziła swój sposób!

zobacz 03:13