Grillowane szparagi
© okolaa/Fotolia.com

Wykwintne danie z grilla – przepis na białe szparagi z sosem holenderskim

Grillowane szparagi
© okolaa/Fotolia.com

Grillowane szparagi mają niepowtarzalny smak. Szparagi zarówno białe, jak i zielone, mimo że w prawie 90% składają się z wody, są bardzo bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, zapewniają dobry nastrój, oczyszczają i odmładzają organizm.

 

W szparagach znajdują się witaminy: A, K, B, C, żelazo, fosfor, potas, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi są jędrne, kruche, z przyjemnie delikatnym środkiem, dlatego grillowanie to najlepszy sposób ich przyrządzania. W tej odsłonie są idealne jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych, boczku lub gotowanych jajek.

Szparagi białe, zielone lub fioletowe – jaka jest różnica

Białe i zielone szparagi znajdziemy bez trudu na rodzimych straganach i targowiskach. Najdelikatniejsza fioletowa odmiana jest bardzo dekoracyjna, jednak rzadko można ją u nas spotkać, ponieważ jej uprawa jest bardzo trudna. Należy szukać tych sprowadzanych z Francji lub Hiszpanii. Białe szparagi są grube, czasem lekko gorzkawe, mają mięsiste wnętrze i więcej włóknistych struktur niż zielone, dlatego przed obróbką warto je obrać. Zielone są wiotkie i idealne do smażenia na maśle.

Jak kupować i przyrządzać szparagi?

Świeże szparagi mają kilka charakterystycznych cech, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupów. Przede wszystkim szparagi powinny cały czas stać w wodzie. Rośliny, które były przez dłuży czas pozbawione do niej dostępu są po prostu zwiędnięte i łykowate. Główki muszą być szczelnie zamknięte i przede wszystkim jędrne, a całość pokryta lśniącą, gładką i lekko wilgotną skórką. Gdy potrze się dwa szparagi o siebie, wydają charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Po uszkodzeniu łodygi, np. paznokciem, wydziela się z niej sok, który jest oznaką świeżości.

 

Białe szparagi należy obrać ze skórki. W tym celu wystarczy je zgiąć – wówczas pękną w miejscu, gdzie kończą się włókna. Szparagi należy obierać zaczynając od końca łodygi w kierunku główki. Koniec zawsze trzeba obierać nieco grubiej.

 

Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju i trwa bardzo krótko, bo tylko do połowy czerwca. Szparagi podczas obróbki termicznej naturalnie brązowieją. To efekt procesu karmelizacji zawartego w nich naturalnie cukru. Ważne jest, by nie dopuścić do ich zwęglenia.

Grillowane białe szparagi z sosem holenderskim – przepis

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 500 g białych szparagów,
  • olej.

Sos:

  • 2 łodyżki świeżego, drobno posiekanego koperku,
  • 2 surowe żółtka,
  • 1,5 łyżki soku z limonki,
  • 100 g masła,
  • sól i biały pieprz.

 

Sposób przygotowania:

1. Opłucz szparagi pod zimną wodą i obierz. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj olejem. Połóż na folii aluminiowej na rozgrzanym ruszcie lub wysmarowanej olejem patelni grillowej i smaż ze wszystkich stron aż lekko się zarumienią przez około 10-15 minut.

 

2. Masło pokrój na kawałki i rozpuść w rondelku. Przygotuj garnek do gotowania na parze, wlej do większego rondelka pół szklanki wody i umieść na nim mniejszy garnek lub metalową miseczkę. Ubijaj przez około 8-10 minut na parze żółtka z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podgrzane i ubite żółtka na parze nie zetną się podczas dodawania do masła.

 

3. Wymieszaj masło z żółtkami delikatnie ubijając. Dodaj koperek.

 

Szparagi podawaj polane sosem lub z sosem osobno w salaterce.

 

Smacznego!


Więcej na temat warzywa przepisy
Przeładuj

Jak Paula Tumala zareagowała na wieść o ciąży bliźniaczej? Taka reakcja to zupełna normalność!

zobacz 01:36