Orzechy, migdały i rodzynki oblane gorącą czekoladą na kruchym chrupiącym maślanym spodzie. Czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie na Boże Narodzenie?

Reklama

Jeśli nie lubicie spędzać wielu godzin w kuchni, to ciasto dla was. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, a jeśli ciasto zrobicie dzień wcześniej, od przygotowania do upieczenia, minie niespełna godzina!

Kruchy bakaliowiec

Zobacz także

ciasto
300 g mąki
3 łyżki cukru
3 żółtka
1/2 łyżki proszku do pieczenia
90 g masła

bakalie
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów bez skórki
50 g rodzynek

polewa
100 g masła
4 łyżki kakao
4 łyżki drobnego cukru
4 łyżki mleka

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, formujemy z niego dwie kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie obie kule ścieramy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23×27 cm) na tarce o grubych oczkach, starając się równomiernie rozkładać wiórki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę – masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania. Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

Kruchy bakaliowiec

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama