Talerz owsianki
©nito/Fotolia

Orkiszowa owsianka, czyli habermus – zdrowe i pożywne śniadanie

Talerz owsianki
©nito/Fotolia

Habermus to doskonały pomysł na rozgrzewające, pożywne śniadanie, dostarczające energii i potrzebnych składników odżywczych, przede wszystkim białek i węglowodanów złożonych. Orkisz jest też bogatym źródłem błonnika, a także składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza i cynku. Habermus przygotowuje się z gotowanego ziarna orkiszu z dodatkiem miodu, cynamonu, migdałów i jabłek.

 

Składniki (ilość potrzebna do przygotowania dwóch porcji):

  • 1/2 szklanki łamanych ziaren orkiszu (lub płatków orkiszowych),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • odrobina galgantu i bertramu (zamiast nich można dodać inne rozgrzewające przyprawy korzenne),
  • łyżeczka nasion babki płesznik,
  • migdały (można zamiast nich dodać orzechy włoskie),
  • rodzynki (lub suszona żurawina),
  • łyżka miodu.

 

Sposób przygotowania:

Orkisz należy opłukać i zagotować. Po 15 minutach dodać pokrojone jabłka i przyprawy. Gotować wszystko jeszcze przez 10 minut. Po ugotowaniu należy dodać miód, migdały i rodzynki.

 

Smacznego!

 

Czas przygotowania: ok. 40 minut


Przeładuj

Czy Marlena i Seweryn z "Rolnik szuka żony" naprawdę się rozstali? Zobacz ich historię miłości

zobacz 02:12