Grzyby enoki najbardziej znane są w Korei, Chinach, Wietnamie i Japonii. Tam funkcjonują jako grzyby enoki-take. Mają bardzo dekoracyjny wygląd: biała, cienka i długa na około 5-9 cm nóżka zwieńczona jest małym delikatnym kapeluszem o niewielkim rondzie. Rosną w gęstych pęczkach przymocowanych do małej grzybni. Są chrupiące i lekko słodkie.

Reklama

Grzyby enoki zwierają wiele cennych dla ludzkiego organizmu substancji odżywczych, dlatego warto urozmaicać nimi jadłospis. Można z nich np. przyrządzić zupę miso oraz upiec z jarmużem w kopertach z ciasta francuskiego.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie grzybów enoki

Grzyby enoki-take w Japonii są uważane za najzdrowsze pośród grzybów. Zawierają witaminę D, antyoksydanty i dużo białka. Oczyszczają organizm, poprawiają stan skóry i wzmacniają układ immunologiczny.

Zobacz także

Ich smakowi daleko do znanych w Polsce podgrzybków, maślaków, boczniaków czy kurek. Jest subtelnie słodki z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowo-owocowymi nutami. Enoki w Chinach nazywane są „złoto iglastymi grzybami”. W Japonii, Wietnamie czy Korei można je dostać w formie świeżej i konserwowej. Ceni się je za chrupkość i chętnie (w wersji surowej) dodaje do sałatek. Są idealne do szybkiego smażenia stir-fry, czyli np. do potraw z woka. Nie należy poddawać ich zbyt długiej obróbce termicznej. Gotowane ponad 7-10 minut twardnieją, a przesmażone tracą teksturę.

Świeże grzyby enoki najlepiej przechowywać w lodówce. Jeżeli będą owinięte w papier, zachowają świeżość przez około 4 dni. Enoki można kupić w większych supermarketach oraz na dobrze zaopatrzonych targach. Sprzedawane są razem z grzybnią w formie gęstych pęczków. Grzybnię należy odciąć w trakcie przyrządzania potrawy – do przechowywania w lodówce konieczne jest jej pozostawienie.

Zupa miso z grzybami enoki - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżeczki pasty miso,
  • 100 g grzybów enoki,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • 1 plasterek (około 2 mm) świeżego imbiru,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki,
  • 50 g suszonych glonów np. nori,
  • pół łyżki octu ryżowego,
  • 150 g naturalnego lub wędzonego tofu.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wlej do garnka bulion, podgrzej i dodaj pokrojony w cienkie słupki imbir.
  • Do bulionu wsyp pokrojony w plastry czosnek i pokruszone glony, dodaj pastę miso, ocet ryżowy i chili.
  • Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Odetnij grzybnię i rozdziel gałązki grzybów enoki.
  • Posiekaj drobno kolendrę, pokrój grzyby na duże kawałki.
  • Pokrój tofu w dużą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj całość jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij z kuchenki, dodaj grzyby i kolendrę.
  • Zupę podawaj bardzo gorącą w małych miseczkach.

Grzyby enoki z jarmużem w kopertach z ciasta francuskiego

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g grzybów enoki,
  • pół opakowania ciasta francuskiego,
  • około 1 szklanka porwanych drobno liści jarmużu,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki suszonej, mielonej lub roztartej w moździerzu kolendry,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odetnij grzybnię i rozdziel łodyżki enoki.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na około 6 równych kwadratów.
  • Przygotuj sos: wymieszaj olej z kolendrą, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Pęczki grzybów o średnicy monety dwuzłotowej, zamaczaj w sosie i zawijaj w ciasto francuskie tworząc kopertę, wierzchołki grzybów powinny wystawać ponad ciasto. Do każdej koperty wkładaj kilka listków jarmużu, pomidora i szczyptę ziaren słonecznika.
  • Ułóż koperty na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz 10 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama