Grasica cielęca
© colnihko/Fotolia.com

Grasica cielęca – prozdrowotne właściwości i wykwintne przepisy

Grasica cielęca
© colnihko/Fotolia.com

Grasica cielęca nazywana jest również animelką lub mleczkiem cielęcym, uchodzi za przysmak kulinarny. Wyciąg z grasicy jest też wykorzystywany w medycynie, do tymoterapii, która zwiększa odporność organizmu i pozwala leczyć choroby autoimmunologiczne.

 

Na zachodzie Europy grasica uważana jest za rarytas, dlatego też jest stosunkowo droga. W Polsce kosztuje około 20 złotych za kilogram, choć mając znanego i zaufanego masarza można dostać ją i w niższej cenie.

Lecznicze działanie wyciągu z grasicy

Grasica wytwarza tzw. hormon młodości, dlatego wykorzystuje się ją w leczeniu osób, które potrzebują wzmocnienia układu odpornościowego. Wyciąg z grasicy cielęcej może być podawany w postaci tabletek, żelu lub ampułek. Dostępne są też suplementy diety, które go zawierają – używane są profilaktycznie jako wsparcie układu odpornościowego.

Grasica cielęca w kuchni

Grasica cielęca jest cenna nie tylko ze względu na zastosowanie w medycynie – stanowi również doskonałe urozmaicenie w kuchni. W Polsce nie jest jeszcze tak popularna jak we Francji czy we Włoszech, ale systematycznie zyskuje nowych zwolenników. Grasicę cielęcą można gotować, grillować, dusić i zapiekać. Na jej bazie przygotowuje się sosy, risotto lub po odpowiedniej obróbce podaje się ją w sałatkach.

Wstępna obróbka grasicy cielęcej

Przed przyrządzeniem grasicy, należy ją wcześniej oczyścić z błonek, którymi jest pokryta. Błonki zejdą łatwo, jeśli grasicę namoczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę trzeba w tym czasie co najmniej dwukrotnie wymienić. Następnie grasica powinna wylądować na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie – wtedy bez problemu można usunąć błonki.

Grasica cielęca – przykładowe przepisy

  • Sos z grasicy cielęcej

Choć z sosu pod koniec jego przygotowania wyjmuje się mięso, można je później wyłożyć na talerz i nim polać. Sam sos z grasicy można też wykorzystać do innych potraw, np. polewając nim makaron.

 

Składniki:

  • 70 dekagramów grasicy cielęcej,
  • 30 dekagramów pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 żółtko,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • przyprawy: sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnio trudne

 

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło na patelni.
  • Przygotowaną wcześniej grasicę pokrój na kawałki i usmaż na rozgrzanym maśle.
  • Pokrój drobno pieczarki i cebule, dodaj do grasicy i masła.
  • Dopraw solą, pieprzem i zalej kieliszkiem białego wina.
  • Duś pod przykryciem 20 minut.
  • Wyjmij mięso, a do sosu dodaj śmietanę, rozkłócone żółtko, sok z cytryny.
  • Posyp sos mąką ziemniaczaną i gotuj jeszcze 5 minut.

Grasica cielęca smażona z grzybami

Smażoną grasicę można podawać do ugotowanej kaszy, makaronu lub ryżu.

 

Składniki:

  • 70 dekagramów grasicy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 filiżanka suszonych grzybów leśnych,
  • 250 mililitrów słodkiej śmietanki 30%,
  • przyprawy: sól, czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  • Obrobioną wcześniej grasicę cielęcą pokrój na mniejsze kawałki według indywidualnych preferencji i smaż na oliwie.
  • Suszone grzyby namocz w osobnym rondelku i gotuj 15 minut.
  • Wywar z grzybów wylej na patelnię do mięsa, dodaj także same grzyby, wcześniej pokroiwszy je na kawałki.
  • Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Duś 3 minuty.
  • Zalej słodką śmietanką i gotuj do momentu, aż sos odparuje i zgęstnieje.


Smacznego!

Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Jak Martyna z "Hotelu Paradise" radzi sobie z rozstaniem? Wiemy, czego nigdy nie wybaczy facetowi!

zobacz 01:37