Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com

Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi to jesienna wersja obiadowego klasyka. To dużo zdrowsza propozycja ze względu na dodatek wartościowej kaszy gryczanej. To świetny wybór na wigilię oraz dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej - śmietaną można zastąpić śmietaną wegańską lub passatą pomidorową. Głęboki smak potrawy podkreśli delikatny i kremowy sos śmietanowy z aromatem grzybowym. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na gołąbki z grzybami leśnymi.

Jeśli nie przepadasz za kaszą, koniecznie spróbuj klasycznej wersji gołąbków z mięsem i ryżem zapiekanych w piekarniku.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Składniki na gołąbk

  • główka kapusty białej lub włoskiej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g świeżych grzybów leśnych lub 2 garści suszonych grzybów
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • 300 ml bulionu lub/i wody z moczenia grzybów
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • olej

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

  1. Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Wodę po grzybach zostawiamy do przygotowania sosu.
  2. Wodę zagotowujemy w dużym garnku. Do wrzącej wody wrzucamy odcięte liście i zostawiamy na kilka minut aż nabiorą elastyczności.
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
  4. Dorzucić świeże lub namoczone posiekane grzyby i obsmażyć na złoto.
  5. Dodać ugotowaną kaszę, zamieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Gotowy farsz nakładać na sparzone liście. Najpierw zawinąć dolny, grubszy brzeg, potem boki, a następnie ciasno zawinąć.
  7. Do dużego garnka włożyć pozostałe liście, a na nich ułożyć gołąbki.
  8. Gołąbki zalać bulionem i gotować przez 30-45 minut do miękkości.
  9. Odlewamy bulion z gotowania gołąbków. Dodajemy wodę z moczenia grzybów, śmietanę i mąkę. Doprawiamy. 
  10. Ponownie zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze 10 minut.

 

Takie gołąbki świetnie będą smakować od razu po przygotowaniu. Jednak najlepsze są na następny dzień podsmażone na patelni albo podpieczone w piekarniku.

 

Więcej na temat przepisy obiady grzyby