Upieczona w całości gęś z dodatkami- ziemniakami, brukselką i czerwoną kapustą.
©karepa/Fotolia.com

Przepis na pieczoną gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczoną w cydrze

Upieczona w całości gęś z dodatkami- ziemniakami, brukselką i czerwoną kapustą.
©karepa/Fotolia.com

Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.

Obecnie potrawy z gęsi pojawiają się na polskich stołach dosyć rzadko. Niegdyś żadne świąteczne menu, szczególnie w dzień Świętego Marcina – 11 listopada, nie mogło być pozbawione potrawy z gęsiny.

Gęś owsiana

Polska gęsina trafia przede wszystkim na rynek niemiecki, ale również znana jest w Anglii, Danii i Szwajcarii. Cechuje się wysoką jakością mięsa, dlatego jest doceniana przez zagranicznych smakoszy. Aktualnie w produkcji gęsiny wykorzystuje się głównie Gęś Białą Kołudzką wywodzącą się z Kołudy Wielkiej. Nazwa „gęś owsiana” nie odnosi się do rasy gęsi, a jedynie do techniki tuczu, czyli sposobu karmienia. W tym przypadku gęsi karmione są paszami zielonym, a przez ostatnie trzy tygodnie pokarmem jest wyłącznie owies.

Przepis na gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze

Składniki:

  • świeża, młoda gęś owsiana o wadze około 4 kilogramy (sprawiona, bez podrobów i szyjki),
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 owoców jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól.

Farsz:

  • około 6 dużych kwaśnych jabłek,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka cydru,
  • 0,5 łyżki majeranku.

Czas przygotowania: 5 godzin

Stopień trudności: trudne

Sposób przygotowania:

  • Świeżą sprawioną gęś pozbawioną podrobów i szyjki umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz.
  • W przypadku grubej warstwy tłuszczu wewnątrz gęsi należy go wyciąć.
  • Osuszoną gęś natrzyj obficie solą – zewnątrz i wewnątrz.
  • Utłucz starannie ziele angielskie i owoce jałowca w moździerzu, dodaj drobno pokruszone liście laurowe, majeranek oraz wyciśnięty czosnek. Wszystko ponownie dokładnie utłucz. Uzyskaną mieszanką natrzyj gęś w środku i na zewnątrz.
  • Zamarynowaną gęś owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24-48 godzin.
  • Na około 2 godziny przed pieczeniem, gęś wyjmij z lodówki, by się ogrzała do temperatury pokojowej.

Faszerowanie:

  • Umyj jabłka, osusz i nieobrane pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i przełóż jabłka do miski. Dodaj żurawinę, majeranek.
  • Wlej cydr i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  • Ogrzaną do temperatury pokojowej gęś nadziej jabłkami z żurawiną. Zaszyj lub zabezpiecz za pomocą wykałaczek otwór po szyjce oraz jamę brzuszną. Nóżki zbierz do środka i zawiąż bawełnianym sznurkiem.

Pieczenie:

  • Gęś umieść w dużej brytfannie, najlepiej z rusztem, polej cydrem pozostałym po wyjęciu jabłek i żurawiny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 30 minut, a następnie obniż temperaturę do 130 stopni. Brytfankę przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 3,5-4 godziny.
  • Na 75 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę brytfanki. Po upływie połowy czasu pieczenia i wyjęciu gęsi z piekarnika ostrożnie zlej tłuszcz.
  • Upieczoną gęś wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Następnie rozwiąż nóżki, usuń nić lub wykałaczki.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady gęś
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43