Gałka muszkatołowa
© valery121283/Fotolia.com

Gałka muszkatołowa – sposób na młodość i afrodyzjak

Gałka muszkatołowa
© valery121283/Fotolia.com

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa używana w formie sproszkowanych środkowych części pestek owoców wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca. Jest bardzo aromatyczna, dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji lotnych

Gałka muszkatołowa – zastosowanie kulinarne

Najczęściej spotykana u nas w sklepach gałka muszkatołowa ma formę sproszkowaną, ale jej aromat szybko wietrzeje, jeżeli nie jest przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na rynku dostępne są również jasnobrązowe, okrągłe pestki, o porowatej powierzchni, które można zetrzeć samodzielnie na tarce.

 

Gałka muszkatołowa to przyprawa o bardzo ciepłym, lekko korzennym i aromatycznym smaku, doskonała zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Sprawdza się w piernikach, likierach, grzanym piwie i winie, puddingach, smakowej kawie. Dodawana jest chętnie do mięs oraz wędlin. Stanowi składnik orientalnych mieszanek przyprawowych, świetnie doprawi danie warzywne, makaronowe, sos beszamelowy czy bigos. Gałka muszkatołowa może być używana niemal do wszystkiego, a warto to robić ze względu na jej prozdrowotne właściwości.

Gałka muszkatołowa – zastosowanie i działanie lecznicze

Tak, jak wiele innych przypraw gałka muszkatołowa oprócz nadawania potrawom ciekawego smaku wpływa również pozytywnie na organizm. Zawarte w niej antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, które oprócz przyspieszania procesów starzenia się komórek mogą powodować poważne schorzenia w tym nowotwory. Gałka muszkatołowa od wieków wykorzystywana była w medycynie chińskiej oraz indyjskiej ajurwedzie jako specyfik na reumatyzm, kłopoty z krążeniem – w tym impotencję, nieświeży oddech, infekcje górnych dróg oddechowych, bezsenność, nadpobudliwość czy brak apetytu.

Gałka muszkatołowa – halucynogenna mirystycyna i naturalny afrodyzjak

Ponieważ zawarte w gałce muszkatołowej olejki eteryczne pobudzają krążenie krwi przez co ma ona właściwości rozgrzewające uważana jest za doskonały afrodyzjak. Zawarta w niej mirystycyna w przypadku spożycia lub wypalenia bardzo dużej ilości sproszkowanej przyprawy ma działanie halucynogenne. Może również dojść do objawów takich jak: senność, omamy, ataki padaczki, wymioty a w skrajnych przypadkach śmierć. Ilość stosowana w kuchni do przyprawiania potraw jest bezpieczna i możemy stosować gałkę muszkatołową bez obaw, że zadziała jak narkotyk.


Przeładuj

Syn Małgorzaty Rozenek jest najpopularniejszym dzieckiem na Instagramie!

zobacz 02:22