

Przepisy na szybkie przystawki – 3 pomysły na ekspresowe i wegetariańskie finger food
Finger food to przekąski, które można (a nawet wypada) jeść palcami. Nie wymagają użycia sztućców, ponieważ są bardzo małe – na jeden kęs. Sprawdzają się genialnie na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach.
Finger food swoje początki miało w krajach azjatyckich i jest mocno związane z powszechną w tych rejonach świata kulturą jedzenia na ulicy. Do tego typu przekąsek zaliczane są m.in. małe pierożki, kanapeczki na „jeden kęs”, krakersy, mini roladki i naleśniczki.
Przepis na mini grzanki na ciepło z serem pleśniowym orzechami i gruszką
Składniki (na około 20 porcji):
- 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
- 1 opakowanie sera camembert,
- 20 kawałków orzechów włoskich,
- 3 gruszki w occie lub 1 duża, dojrzała świeża gruszka.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób przygotowania:
- Chleb podpiecz w tosterze, opiekaczu lub piekarniku. Każdą kromkę pokrój na 4 równie części.
- Pokrój ser na cienkie plastry.
- Na każdej kromce ułóż plasterek sera, gruszki i kawałek orzecha.
- Kanapeczki możesz położyć na talerzu z postawioną na jego środku gruszką (pamiętaj, by ściąć ją na dole – dzięki temu będzie stabilna).
Smacznego!
Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki (na 10 porcji):
- 1 bardzo dojrzałe awokado, np. odmiany hass,
- 5 jajek,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta czosnku granulowanego,
- szczypta pieprzu,
- sproszkowana chili do dekoracji.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Sposób przygotowania:
- Wstaw jajka do gotowania na 10 minut.
- Przekrój awokado, wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, skrop go sokiem z cytryny, dodaj pieprz, sól, czosnek i rozgnieć widelcem na gładką masę, aż powstanie pasta z awokado.
- Wystudź jajka, obierz ze skorupek. Każde z nich przekrój wzdłuż na połówki. Użyj do tego zmoczonego w zimnej wodzie, bardzo ostrego i cienkiego noża, dzięki temu cięcie będzie precyzyjne i estetyczne.
- Wyjmij wszystkie żółtka i połącz je w miseczce z awokado.
- Faszeruj każde jajko, nakładając w miejsce żółtek zielony krem. Udekoruj, posypując szczyptą chili.
Do czasu podania przechowuj tę potrawę w lodówce.
Smacznego!
Kolorowe kulki serowe – czerwone, zielone i kremowe
Składniki (na 10-20 porcji):
- 100 g chudego twarogu lub serka typu włoskiego,
- 100 g ricotty,
- 100 g sera feta,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
- 1 łyżka bardzo drobno pokruszonych pomidorów suszonych (nie w oleju),
- 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku,
- 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku,
- 1 łyżka mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka mielonych orzechów.
Będą ci potrzebne papilotki do muffinek – około 20 sztuk oraz oliwa do zwilżenia dłoni.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie sery umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj, tak by połączyły się w jednolitą, gładką masę.
- Podziel serowe ciasto na 3 równe części i dodaj do pierwszej paprykę i pomidory, do drugiej koperek i szczypiorek, a do trzeciej migdały i orzechy. Wymieszaj każdy kolor z serem,
- Zwilżonymi oliwą dłońmi, formuj małe (wielkości orzecha włoskiego) kulki. Wkładaj je w papilotki.
- Serowe kulki ułóż na stole pomiędzy innymi przekąskami lub razem na jednym półmisku.
Smacznego!
- Pstrąg nie tylko dobrze smakuje, ale jest niskokaloryczny i dostarcza organizmowi cennego białka. Zobacz, sprawdzony przepis na pstrąga w sezamie lub galarecie.
- Nie masz pomysłu czym zaskoczyć gości w czasie Sylwestra? Zobacz, 2 przepisy na przystawki na Sylwestra.
- Masz ochotę na zdrową i szybką kolację? Sprawdź, nasz sprawdzone 3 proste przepisy.