danie z mięsem mielonym i ciastem francuskim
©O.B./Fotolia

Przepis na efektowny i wyśmienity obiad na niedzielę, który zachwyci wszystkich gości – kotlety mielone i jagnięcina

danie z mięsem mielonym i ciastem francuskim
©O.B./Fotolia

Obiad na niedzielę można przygotować w oryginalny i pomysłowy sposób. Zamiast tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniaczkami, warto pomyśleć o innym wyśmienitym daniu, jak chociażby jagnięcinie.

Smacznym rozwiązaniem na obiad będą kotlety mielone zapiekane we francuskim cieście czy mięso jagnięce w winnym sosie.

Przepis na kotlety mielone w cieście francuskim

Składniki (na 5 porcji):

  • 375 gramów świeżego francuskiego ciasta,
  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżka oliwy,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżka sosu sojowego,
  • żółtko jaja,
  • łyżka mleka.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wieprzowe mięso mielone włóż do miski. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na łyżce oliwy, dodając pod koniec startego czosnku.
  • Cebulę oraz sól, pieprz, suszone oregano, bułkę tartą, sos sojowy, jajo, posiekaną natkę dodaj do mięsa. Masę starannie wyrób dodając 2 łyżki zimnej wody. Uformuj 5 kotletów.
  • Z lodówki wyjmij ciasto francuskie. Pokrój na 20 pasków wzdłuż krótszego boku. Kotlety zawiń w ciasto - ułóż na blacie 2 paski ciasta obok siebie i kolejne 2 na krzyż (przeplatając z wcześniejszymi paskami). Na uzyskanej kratce połóż mięso, zawiń paski na wierzch. Przewróć na drugą stronę i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Wierzch kotletów posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut.

Danie doskonale komponuje się z sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi i serem feta.

Smacznego!

Przepis na wyśmienitą jagnięcinę w czerwonym winie

Składniki (na 3 porcje):

  • 700 gramów udźca z jagnięciny bez kości,
  • 2 szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 12 pieczarek,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 1 szklanka warzywnego bulionu,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • łyżeczka: białego pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • niepełna łyżeczka rozmarynu.

 

Stopień trudności: dosyć łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso jagnięce pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pieczarki pokrój na sześć części (wówczas kształtem przypominają ząbek czosnku). Szalotkę oraz czosnek drobno posiekaj.
  • Na maśle z oliwą podsmaż szalotkę. Dodaj jagnięcinę i obsmażaj.
  • Następnie do mięsa dodaj pieczarki i czosnek. Wszystko obsmażaj. Dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem.
  • Potrawę zalej czerwonym winem i odczekaj, aż się zagotuje.
  • Po zagotowaniu wlej bulion, dodaj pomidory z puszki. Całość wymieszaj. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez 1-1,5 godziny, do momentu aż sos, który początkowo będzie miał konsystencję zupy stanie się gesty i aromatyczny.

Danie doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Trendy na wiosnę 2020 w pigułce. Oto 5 największych hitów, które będziemy nosić tej wiosny

zobacz 01:14