Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia

Dynia marynowana to doskonały dodatek do obiadu i smaczna przekąska. Przygotowanie dyni w occie jest bardzo proste i szybkie. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na dynię marynowaną na zimę.

Dynia - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Miąższ z dni zawiera witaminę A, która odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Jej niedobór może powodować między innymi tzw. "kurzą ślepotę". Jest również źródłem witaminy T, czyli witaminy B11 odpowiedzialnej za produkcję i krzepnięcie płytek krwi. Beta karoten obecny w dyni obniża ryzyko choroby wieńcowej i wspiera układ odpornościowy.

W pestkach dyni znajduje się duża zawartość makroelementów. Zawierają w sobie mnóstwo niehemowego żelaza - będą idealnym rozwiązaniem dla wegetarian, którym może brakować tego składnika. Garść pestek dyni zapewni dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na magnez. Są one również źródłem cynku, potasu i miedzi.

Przepis na dynię marynowaną

Składniki na dynię w occie

  • 2 kg dyni
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • opcjonalnie: cynamon, goździki

Dynia marynowana - jak zrobić?

  1. Dynię dokładnie umyć, obrać i wydrążyć pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
  2. Dynię ułożyć ciasno w słoikach, w tym momencie można również dodać cynamon i goździki.
  3. W garnku zagotować wodę z cukrem i octem.
  4. Dynię zalać gorącym wywarem i dokładnie zakręcić.
  5. W dużym garnku zagotować wodę.
  6. Do gotującej się wody włożyć słoiki - woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.
  7. Pasteryzować przez 20 minut. Słoiki wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia.

Pomysły na dania z dyni

Z dyni można przygotować wiele prostych i smacznych dań. Jeśli nie masz koncepcji na obiad z dyni, możesz skorzystać z naszych pomysłów:

  1. Zupa krem z dyni.
  2. Zupa mleczna z dyni.
  3. Omlet lub placki z dyni.
  4. Makaron z dynią i kozim serem.

Zupa z dyni
©chandlervid85/Fotolia