Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Reklama

Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą.

Przepis na tartę makową

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajo,
  • 80 gramów masła.

Nadzienie tarty:

  • 200 gramów mielonego twarogu,
  • 600 gramów gotowej masy makowej,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 2 jaja,
  • 50 gramów orzechów włoskich,
  • pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę.
  • Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  • Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie.
  • Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45 minut.
  • Tarta makowa doskonale smakuje polana lukrem i udekorowana wiśniami w syropie.

Przepis na tartę dyniową z nadzieniem z sera ricotta

Stopień trudności: łatwe

Składniki na ciasto:

  • 300 gramów maślanych ciasteczek (okrągłe z dziurką w środku),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki masła.

Składniki na masę z sera ricotta:

  • 500 gramów serca ricotta,
  • 230 gramów puree z pieczonej dyni,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • 4 jaja.

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka maślane rozkrusz malakserem na proszek. Dodaj do nich roztopione masło. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  • Formę na tartę wyłóż przygotowaną masą z ciasteczek, a następnie wstaw do lodówki.
  • W misie miksera umieść ser ricotta, skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną. Składniki miksuj na niewielkich obrotach. Dodaj jaja i wymieszaj.
  • Masę serową połącz z puree z dyni.
  • Spód ciasteczek oprósz cynamonem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłóż masę i wstaw je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika.
  • Ciasto piecz około 40 minut.
  • Tartę podawaj udekorowaną bitą śmietaną lub delikatnymi bezami.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama