Kolacja walentynkowa powinna być smaczna i wyjątkowa. Warto przygotować niecodzienne dania z owocami morza, na przykład z krewetek. Lekką potrawą są faszerowane warzywa, a w ten romantyczny wieczór najlepiej sprawdzą się bakłażany, zwane gruszkami miłosnymi.

Reklama

Romantyczna kolacja walentynkowa powinna być posiłkiem barwnym i aromatycznym. Aby nie dopuścić do złego samopoczucia w ten wyjątkowy wieczór, powinno się zrezygnować z potraw ciężkostrawnych.


Potrawy na walentynkowy wieczór

Walentynki są wyjątkowym dniem celebrowanym romantyczną kolacją. Zaserwowane dania powinny być kuszące, smaczne i aromatyczne. Wrogiem romantycznych wieczorów są potrawy tłuste. Powodują one obniżenie poziomu męskich i żeńskich hormonów płciowych, a także uczucie ciężkości po jedzeniu, co może zepsuć zaplanowany wieczór. W roli kolacji walentynkowej doskonale sprawdzą się owoce morza, mięso drobiowe, dziczyzna i ryby. Po głównym posiłku można podać desery w postaci musów z owocami lub truskawek w czekoladzie. Aromatycznymi przyprawami są imbir, kardamon, cynamon oraz wanilia.


Przepis na faszerowane gruszki miłosne

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 bakłażan, który nazywany jest również gruszką miłosną,
  • 1 cebula,
  • 2 duże pomidory,
  • 2 duże pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ser mozzarella,
  • torebka ugotowanego, białego ryżu,
  • koncentrat pomidorowy,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • świeże listki bazylii.

Zobacz także

Czas przygotowania: 40 minut + ok. 60 min (odstawienie bakłażana) + 40 min (czas pieczenia)
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ – ścianki powinny mieć grubość około 2 centymetrów. Miąższ pokrój w kostkę, a następnie go posól, podobnie jak wnętrze bakłażana.
  • Warzywo odstaw na około 1 godzinę aby puściło sok – jest to etap konieczny, żeby potrawa nie była gorzka.
  • Następnie opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
  • 1 pomidora obierz ze skórki i pokój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w półplasterki. Warzywa dodaj do cebuli i duś pod przykryciem. Dodaj miąższ bakłażana.
  • Ugotowany ryż wrzuć na patelnię z warzywami. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Dodaj koncentrat i posiekaną świeżą bazylię. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Wydrążone bakłażany posmaruj oliwą z oliwek. Wypełnij je nadzieniem i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu potrawy umieść plasterki pomidorów oraz sera mozzarella.
  • Piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.


Przepis na krewetki po królewsku

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 gramów krewetek królewskich,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 gramów zielonej fasolki szparagowej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
  • przyprawa curry,
  • przyprawa typu ziarenka smaku.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz. Paprykę i fasolkę dokładnie umyj. Pokrój warzywa – paprykę w cienkie paski, fasolkę na kawałki, a cebulę w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej i masło. Następnie wrzuć na patelnię warzywa i podsmaż.
  • Z krewetek usuń pancerzyki, sparz wrzątkiem, odsącz i dodaj do warzyw na patelnię. Całość smaż około 4 minuty.
  • Czosnek obierz, posiekaj i dorzuć na patelnię. Przypraw curry oraz ziarenkami smaku.
  • Makaron ryżowy ugotuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Odsącz go i dodaj na patelnię. Wymieszaj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama