Domowy budyń przygotuje się w łatwy sposób, wykorzystując jedynie kilka składników: mąkę ziemniaczaną, mleko, żółtka jaj i cukier. Dodatkami, które wzbogacą i urozmaicą smak deseru mogą być: owoce, konfitury, wanilia lub gorzka czekolada.

Reklama

Budyń jest smacznym, kremowym deserem uwielbianym nie tylko przez dzieci, ale również przez osoby dorosłe. Najzdrowszą wersją jest domowy budyń, który nie zawiera dodatkowych substancji, takich jak sztuczne barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. Można go natomiast wzbogacać o gorzką czekoladę lub kakao, laskę wanilii oraz świeże owoce, np. maliny, truskawki, banany.

Domowy budyń - zdrowszy od kupnego?

Domowy budyń stanowi zdrowszą alternatywę dla kupnego budyniu, który przygotowuje się poprzez wymieszanie gotowego proszku z mlekiem lub wrzątkiem. Kupne budynie zawierają w swoim składzie różne dodatkowe substancje wzmacniające smak i zapewniające odpowiednią konsystencję deseru. Częstymi składnikami występującymi w gotowych budyniach są: syrop glukozowo-fruktozowy oraz utwardzone oleje roślinne, które mają niekorzystny wpływ na organizm. Składniki te zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Przygotowując domowy budyń, ma się całkowitą kontrolę nad składnikami, dzięki czemu otrzymuje się zdrowy deser bez sztucznych aromatów, barwników i innych niepożądanych dla organizmu substancji.

Domowy budyń - jak go zrobić?

Przygotowanie domowego budyniu nie jest trudne. Podstawowymi składnikami są: mąka ziemniaczana, mleko, żółtka jaj i cukier. Zwykłe mleko można zastąpić mlekiem roślinnym - migdałowym lub kokosowym, które podniesie walory smakowe deseru. Ponadto budyń na bazie mleka roślinnego doskonale sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Czekoladowy budyń domowy uzyska się, dodając do masy gorzką czekoladę lub kakao, a waniliowy - przez dodatek laski wanilii. Gotowy budyń świetnie smakuje udekorowany świeżymi owocami, np. truskawkami lub domowymi konfiturami czy syropami.

Zobacz także

Domowy budyń - podstawowy przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ⅓ szklanki cukru,
  • 4 żółtka jaj,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Przygotuj rondelek. Wsyp do niego mąkę ziemniaczaną, cukier zwykły i waniliowy. Dodaj żółtka jaj i wymieszaj.
  • Do rondelka dodawaj stopniowo mleko, ciągle mieszając. Rondelek postaw na ogniu i podgrzewaj, aż do rozpuszczenia składników i otrzymania jednolitej i gęstej masy budyniowej. W trakcie podgrzewania budyń należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotuj.
  • Po zagotowaniu budyń zestaw z ognia. Wyłóż do salaterek lub pucharków. Podawaj z dowolnymi dodatkami: owocami, wiórkami czekolady, konfiturami, syropem owocowym.
Reklama
Reklama
Reklama