chlebek bananowy
© adicts/Fotolia.com

Propozycje dań podczas diety Hildegardy – habermus, chlebek bananowy i orkiszowe risotto

chlebek bananowy
© adicts/Fotolia.com

Dieta św. Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową, ponieważ jadłospis powinien właśnie na nim bazować. Najlepiej, aby pojawiał się w przynajmniej trzech posiłkach w ciągu dnia.

 

Orkisz zawiera dużo białka i zdrowe kwasy nienasycone. Zawiera jednak gluten, dlatego nie powinien być zamiennikiem zwykłej pszenicy w diecie bezglutenowej u osób nie tolerujących glutenu.

Podstawowe zasady diety św. Hildegardy

Oprócz orkiszu przepisy siostry Hildegardy bazują na jadalnych kasztanach i koprze włoskim. Równie ważne jest stosowanie przypraw. Do tzw. ziół siostry Hildegardy należą m.in. galgant, hyzop, macierzanka i bertram, które mają prozdrowotne właściwości. Przepisy nie zawsze wymagają ich wykorzystania, a często można też stosować zamienniki, np. cynamon zamiast rozgrzewającego galgantu.

Habermus na śniadanie

Habermus przypomina tradycyjną owsiankę. W okresie letnim można wykorzystać owoce sezonowe i zamiast migdałów posypać danie świeżymi jagodami lub poziomkami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka płatków orkiszowych,
  • 1 jabłko,
  • 1/3 szklanki żurawiny i rodzynek,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu lub galgantu i bertramu,
  • łyżeczka posiekanych migdałów.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłko pokrój na małe kawałki.
  • Wodę, płatki orkiszowe, sól, jabłko, rodzynki i żurawinę wymieszaj w garnku.
  • Doprowadź do wrzenia.
  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
  • Nałóż do miski i posyp cynamonem, cukrem i migdałami.

Chleb bananowy – idealny na przekąskę

Chlebek bananowy to zdrowa przekąska, którą można wziąć do pracy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe, brązowe banany. To ciekawy i słodszy zamiennik dla chlebka orkiszowego.

 

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Rozgnieć banany na papkę.
  • Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj po jednym jajku.
  • Wsyp proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli, ciągle miksując.
  • Dodaj papkę bananową i migdały.
  • Keksówkę nasmaruj margaryną i wysyp bułką tartą.
  • Masę przełóż do keksówki i piecz około godziny. Chlebek będzie gotowy, gdy po wyjęciu z niego wykałaczki będzie sucha.

Orkiszowe risotto – obiad na diecie Hildegardy

Przepisy Hildegardy z Bingen są w dalszym ciągu udoskonalane i unowocześniane. Przykładem jest risotto, którego mistyczka oczywiście proponować nie mogła, gdyż był to w średniowieczu towar luksusowy. Orkiszowe risotto jest smaczne, sycące i doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren orkiszu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 zielona papryka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę - dodaj do cebuli.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki.
  • Wsyp ziarna orkiszu i smaż razem z warzywami.
  • Wlej wodę i gotuj całość, co jakiś czas mieszając.
  • Gotuj do momentu, aż orkisz wchłonie wodę.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy
Przeładuj

"I love you"... Filmowy Massimo przerwał nasz wywiad, by wyznać to filmowej Laurze! Jaka relacja ich łączy?

zobacz 01:55