Dieta paleo (dieta jaskiniowców) polega na jedzeniu tego, czym żywili się ludzie z epoki paleolitu. Twórcy tej metody twierdzą, że powinno się jeść dużo mięsa, unikać nabiału oraz warzyw strączkowych. Tymczasem okazuje się, że dieta ludzi pierwotnych nie była tak obfita w produkty mięsne.

Reklama

Coraz częściej słychać o nowych dietach: dieta kopenhaska, dieta Dukana czy dieta paleo. Decydując się na którąś z nich, warto najpierw sprawdzić, czy opiera się ona na prawdziwych informacjach.

Co to jest dieta paleo?

Dieta paleo w założeniu opiera się na jedzeniu pokarmów, którymi żywili się nasi przodkowie z epoki kamienia. Twórcy metody zakładają, że najlepiej na organizm działa jadłospis ludzi żyjących w paleolicie, czyli w okresie między 14 tys. a 8 tys przed naszą erą. Celem tej techniki odchudzania jest jedzenie jak najmniej przetworzonych pokarmów. Podstawą diety paleo jest mięso oraz inne produkty bogate w proteiny i błonnik.

Czy dieta paleo jest prawdziwym odwzorowaniem jadłospisu ludzi pierwotnych?

Podstawą diety paleo jest duża ilość mięsa pod postacią wołowiny, cielęciny, drobiu i ryb. Twórcy tego jadłospisu twierdzą, że tak się żywili nasi przodkowie ponad 10 000 lat temu. Jednak mięso wtedy nie było tak łatwo dostępne. Trzeba było wiele pracy, umiejętności i energii, aby upolować zwierzynę. Dodatkowo wtedy ludzie mieli zupełnie inny bilans energetyczny. Człowiek pierwotny nie spędzał tak dużo czasu w pozycji siedzącej jak większość współczesnych osób. Poświęcał wiele godzin na szukanie nowego pożywienia, przy czym jadł znacznie mniej od ludzi cywilizowanych. Natomiast większość obecnych zawodów wymaga siedzenia w jednym miejscu przez wiele godzin. Siedzący tryb życia oraz brak ruchu i aktywności fizycznej sprawiają, że dieta ludzi pierwotnych nie musi być najkorzystniejsza dla człowieka współczesnego.

Reklama

Antropolodzy twierdzą, że mięso dla ludzi z czasów paleolitu było ważnym elementem diety, jednak z pewnością nie było głównym składnikiem jadłospisu. W czasach prehistorycznych jedzono wiele owoców, warzyw i orzechów. W żołądku człowieka pierwotnego naukowcy znaleźli fragmenty kapusty, brokułów, kalafiora, brukselki i kalarepy. W diecie paleo natomiast unika się jedzenia warzyw strączkowych, takich jak groch, fasola, soczewica i bób. Zakazane są też produkty zawierające skrobię, czyli ziemniaki, dynia i bataty. Ludzie pierwotni nie mieli takich ograniczeń i jedli wszystko, co udało im się wyhodować lub znaleźć.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama