Dieta odchudzające dla wegetarian bazuje na naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Fast foody, słodycze i gotowe dania „wegetariańskie” nie powinny w ogóle pojawiać się w menu osoby na diecie.

Reklama

Menu na 1 dzień w wegetariańskiej diecie odchudzającej: placuszki z serka wiejskiego, otrębów, pestek słonecznika ze szczypiorkiem, koktajl z pomarańczy i mleka sojowego, pełnoziarnisty makaron z pomidorami, bakłażanem i natką pietruszki, zapiekane pieczarki faszerowane fetą, posypane świeżymi ziołami i kiełkami oraz sałatka grecka.

Zasady odchudzającej diety wegetariańskiej

Zdrowe jedzenie pochodzące z wszystkich grup produktów spożywczych musi być urozmaicone i dobrze wyglądać na talerzu. Wegetarianie dążący do redukcji masy powinni:

  • jeść 3 większe i 2 mniejsze posiłki dziennie o stałych porach,
  • z umiarem spożywać kaloryczne sery zastępujące im białko i wybierać odtłuszczony nabiał,
  • jako podstawę diety wybierać produkty nieprzetworzone, pełnoziarniste i naturalne, zawierające witaminy i błonnik,
  • ograniczać fast foody i tłuste dania jednogarnkowe: sojowy hot-dog czy wegetariański bekon wcale nie są zdrowe,
  • uważać na napisy "wegetariański" na opakowaniach - pizza czy makaron wcale nie mają mniej kalorii tylko dlatego, że mięso zastąpiono dodatkowym serem lub smażonymi na dużej ilości tłuszczu warzywami,
  • pamiętać o suplementacji witaminy D poprzez codzienną ekspozycję na słońce przez minimum 15 minut dziennie.

Przykładowe dietetyczne menu dla wegetarian

Przykładowy jadłospis odchudzającego się wegetarianina. Przedstawiamy różne propozycje potraw na każdy posiłek. Osoba na diecie powinna wybrać po jednej propozycji z każdej grupy posiłków.

Zobacz także

Śniadania – propozycje potraw:

  • kasza jaglana z awokado, pomidorem i świeżymi ziołami,
  • kasza jaglana z jabłkiem, rodzynkami, cynamonem i siemieniem lnianym,
  • jogurt naturalny z gruszką, garścią czereśni i kilkoma łyżkami muesli,
  • placuszki z serka wiejskiego, otrębów, pestek słonecznika ze szczypiorkiem,
  • dip z awokado lub fasoli, surowe warzywa, pełnoziarnisty chleb,
  • placki z chudego sera białego z jabłkami.

Drugie śniadania. Przykładowe porcje:

  • koktajl z pomarańczy i mleka sojowego,
  • kanapki z ciemnego chleba z pastą z nerkowców i ogórkiem lub pastą ze słonecznika i surową marchewką,
  • mus owocowy.

Obiady (do wyboru po jednej potrawie):

  • naleśniki z fasolą i pomidorami, z kiełkami i pestkami dyni,
  • zupa z czerwonej soczewicy z razowym pieczywem,
  • gotowana soczewica z ziołami, ziemniaki, buraczki,
  • pełnoziarnisty makaron z pomidorami, bakłażanem i natką pietruszki,
  • smażone tofu z ryżem i blanszowanymi warzywami,
  • ryżowe kluski z groszkiem, pieczarkami, cebulą, suszonymi pomidorami z zalewy i fetą.

Przykładowe podwieczorki:

  • zapiekane pieczarki faszerowane fetą, posypane świeżymi ziołami i kiełkami,
  • świeżo wyciskany sok warzywny, suszone figi i daktyle, orzechy laskowe,
  • jogurt naturalny z orzechami włoskimi,
  • surowe warzywa z dipem z bakłażana,
  • chudy twarożek z rzodkiewką, szczypiorem, ciemnym chlebem,
  • tarte marchewki z pomarańczami i migdałami.

Porcje na kolacje:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama