

Pomysły na pyszne koktajle, muffiny i musy z czerwonej porzeczki
Czerwone porzeczki nadają się nie tylko do dżemów, ciast i kompotów. Świetnie sprawdzają się jako baza pod koktajle, musy owocowe czy słodkie muffiny.
Czerwone porzeczki poleca się przy występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krwionośnego, a także osłabieniu układu odpornościowego. W polskiej medycynie ludowej stosowano ją przy leczeniu ran, reumatyzmu, a nawet oczyszczaniu cery trądzikowej. Porzeczki bogate są w duże ilości potasu, wapnia, magnezu, fosforu, sodu i żelaza. Zawierają też witaminy grupy C, A, E, K, niacynę, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę. Czerwone porzeczki polecane są osobom, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.
Koktajl z czerwonymi porzeczkami
Podczas letnich upałów idealnym orzeźwieniem może okazać się prosty koktajl z czerwonych porzeczek.
Potrzebujesz:
- dwóch pucharków,
- blendera.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g czerwonych porzeczek,
- 1 banan,
- 150 ml kefiru waniliowego,
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- 10 g mięty.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Porzeczki umyj i obierz z ogonków.
- Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć banana do blendera.
- Dodaj porzeczki, cukier i kefir.
- Całość zblenduj.
- Koktajl udekoruj świeżą miętą. Gotowe.
Muffiny z czerwonymi porzeczkami
Muffiny można przygotować praktycznie z każdych owoców. Najlepiej jednak smakują z dodatkiem czerwonych porzeczek.
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- 12 form do muffin,
- dwóch misek.
Składniki na 12 muffin:
- 4 jajka,
- 225 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 225 g masła klarowanego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki czerwonych porzeczek,
- pół łyżeczki sody,
- 10 g cukru pudru.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Masło włóż do miski.
- Dodaj cukier.
- Dokładnie utrzyj.
- Podczas ucierania dodawaj co chwilę po jednym jajku.
- Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj mąkę do ciasta.
- Ucieraj powoli.
- Formy do muffin wysmaruj tłuszczem.
- Napełnij formy ciastem do połowy.
- Porzeczki umyj, odsącz i usuń szypułki.
- Owoce wsyp na wierzch ciasta.
- Przykryj resztkami ciasta porzeczki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Ułóż formy na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 20 minut.
- Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem i resztką świeżych porzeczek. Gotowe.
Mus z porzeczek i truskawek
Pomysł na pyszną piankę przygotowaną z czerwonych porzeczek i truskawek. Deser idealny na upalne lato.
Potrzebujesz:
- 4 pucharki na mus,
- miskę,
- blender.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g truskawek,
- 200 g porzeczek,
- 4 łyżki cukru,
- 4 białka,
- 4 łyżki żelatyny,
- 15 g cukru waniliowego.
Czas przygotowania: 15 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Na wierzch musu ułóż świeże owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wymieszaj z zimną wodą.
- Odstaw na 10 minut, po czym podgrzej.
- Umyj owoce, oczyść i usuń szypułki.
- Zmiksuj wszystko w blenderze.
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Pianę wymieszaj z żelatyną i przecierem owocowym.
- Nałóż mus do pucharków.
- Odłóż do lodówki do stężenia. Gotowe.
Smacznego!
- Chcesz spalić kaloryczny deser, ale nie masz ochoty się ruszać? Sprawdź zieloną kawę - czy naprawdę warto ją pić i czy pomaga schudnąć?
- W upalne dni wypróbuj domowych lodów jogurtowych. Zdziwisz się, jak szybko można je zrobić!
- Jedna muffinka nie zrujnuje kondycji. Na wszelki wypadek sprawdź, na czym polega zdrowy tryb życia.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
LADY MAKEUP
Przenośny stolik do makijażu w formie walizki!
BORN2BE
Ogromny wybór sukienek na specjalne okazje w obnizonych cenach!
RENEE
Najmodniejsze komplety dresowe teraz w promocji!
NEONAIL
Nowoczesna frezarka z panelem dotykowym!