Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem. Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.

Reklama

Do przygotowania tarty przyda się stolnica, wałek do ciasta oraz forma na tartę (26 centymetrów). Szpinak można wyjąć z zamrażarki około 20 minut wcześniej, żeby nie był twardy.

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, krok po kroku

Składniki na tartę:

  • 240 gramów mąki pszennej (około 2 szklanki),
  • 125 gramów masła (około pół kostki),
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki wody lub łyżka śmietany,
  • szczypta soli.

Zobacz także

Składniki na nadzienie do tarty:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • szklanka śmietany 30 procentowej,
  • opakowanie niebieskiego sera pleśniowego (100 gramów),
  • 2 całe jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 60 minut

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania tarty:

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło, wodę lub śmietanę, żółtka oraz sól.
  • Całość zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, ale niezbyt długo – wówczas będzie kruche.
  • Rozwałkuj ciasto i przełóż je delikatnie do formy.
  • Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni Celsjusza) około 15-20 minut.
  • Po upieczeniu, ciasta nie wyjmuj z foremki.

Sposób przygotowania nadzienia do tarty:

  • Do miski włóż śmietanę, mąkę oraz jajka i wymieszaj.
  • Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Wylej nadzienie do upieczonej tarty.
  • Na wierzch dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy.
  • Całość piecz w piekarniku (nagrzanym do 150 stopni Celsjusza) przez około 20-25 minut. Gotowe.

Przepis na tartę z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki na tartę:

  • 120 gramów mąki pszennej (około 1 szklanka),
  • 50-60 gramów masła (około 1/4 kostki),
  • 1 całe jajko,
  • 3 łyżki wody.

Składniki na nadzienie do tarty:

  • 225 gramów mrożonego szpinaku (około pół opakowania 450 gramowego),
  • 1 pierś z kurczaka (około 150-200 gramów),
  • 2 łyżki śmietany 30 procentowej,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka,
  • 1 łyżka startego sera np. parmezanu,
  • 1 całe jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 60 minut

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania tarty:

  • Ugnieć na stolnicy składniki na ciasto i włóż powstałą masę do woreczka foliowego.
  • Odstaw na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto rozwałkuj na stolnicy i umieść w foremce.
  • Piecz tartę w piekarniku (rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza) przez około 10-15 minut.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostaw je w foremce.

Sposób przygotowania nadzienia do tarty:

  • Na rozgrzane masło wrzuć posiekany drobno czosnek i smaż około minuty na średnim ogniu uważając, żeby nie zbrązowiał.
  • Dodaj szpinak i mieszaj, aż wyparuje z niego woda.
  • Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  • Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki i smaż na oddzielnej patelni z olejem około 5 minut.
  • Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
  • Mięso i pomidory przełóż do patelni ze szpinakiem i całość dokładnie wymieszaj.
  • Nadzienie przełóż do upieczonej tarty.
  • Jajko wymieszaj z 2 łyżkami śmietany i wylej na farsz.
  • Całość posyp parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około 30 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama