Tofu w kawałkach
© Marco Mayer/Fotolia.com

Na słono i na słodko - pyszne i proste przepisy na dania z tofu

Tofu w kawałkach
© Marco Mayer/Fotolia.com

Dania z tofu mogą występować w wersji słodkiej i wytrawnej. Możliwości jest mnóstwo. Poniżej znajdują się trzy proste przepisy na potrawy z różnych rodzajów tofu: deser, pieczone pomidory i zapiekankę.

Zapiekanka makaronowa z wędzonym tofu

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 40-60 minut

 

Składniki:

  • 500 g - makaronu muszelki,
  • 200 g - 1 opakowanie wędzonego tofu,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 duży lub 2 małe pęczki natki pietruszki,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • oliwa do wysmarowania formy.

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów. Makaron powinien być al dente, ponieważ będzie jeszcze zapiekany. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

2. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż 1 część makaronu.

3. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Pod koniec wlej sos sojowy i dokładnie wymieszaj jeszcze chwilę prażąc.

4. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.

5. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 200 stopni Celsjusza.

6. Tofu i pomidory pokrój w kostkę.

7. Wszystkie składniki wsyp do miski dodając sól i pieprz i oliwę z pomidorów – około 1-2 łyżek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, dodaj i wymieszaj wszystko dokładnie. Ułóż na makaronie. Przykryj pozostałą częścią makaronu i skrop olejem z pomidorów.

8. Zapiekaj pod przykryciem przez około 20-30 minut.

Faszerowane pomidory – z tofu naturalnym

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15-30 minut

 

Składniki:

  • 3 duże, niezbyt dojrzałe pomidory,
  • 200 g - opakowanie tofu naturalnego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • łyżka soku z cytryny,
  • około 6 listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy (najlepiej nie odrywać zielonych ogonków, jeśli są) i odcinamy „czapeczkę”, którą odkładamy. Łyżeczką wydrążamy delikatnie miąższ i przekładamy go do miseczki.

2. Cebulę siekamy drobno i smażymy na złoto na oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, rozgniecione widelcem tofu, sok z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, orzechy i miąższ pomidorowy. Smażymy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie podkręcamy palnik i odparowujemy nadmiar wody.

3. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.

4. Faszerujemy pomidory, zakrywamy czapeczkami owijamy każdy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.

Kremowy deser z silken tofu i owocami

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 15 minut

 

Składniki:

  • 200 g silken tofu – 1 opakowanie,
  • truskawki, jagody, maliny lub inne owoce sezonowe, w zimie mogą być mrożone lub egzotyczne np. kaki, ananas, banan – 1 szklanka,
  • 1 łyżka brązowego cukru.

 

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyj – zostaw kilka do posypania deseru – i zmiksuj dodając tofu i cukier na gładką masę.

2. Przełóż do salaterek lub kieliszków, udekoruj świeżymi owocami.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49