Choć potrawy z ryb królują na świątecznym stole, ich lista nie jest długa – wigilijne menu kojarzy się głównie z karpiem i śledziami. Smażone filety i tusze w oleju czy śmietanie mogą jednak wywołać niestrawność, warto więc poszukać przepisów na zdrowsze, a zarazem bardziej apetyczne dania.

Reklama

Smaczne ryby, które nadają się do świątecznych eksperymentów kulinarnych, to m.in. łosoś, tuńczyk, pstrąg, makrela, sola, dorsz, halibut, sandacz, tołpyga, szczupak. Najwięcej wartości odżywczych zachowują, gdy nie są mrożone.

Wigilijne dania z ryb: przepis na sernik z łososiem

Sernik można podawać nie tylko na słodko. W wersji wytrawnej jest lekkostrawny, delikatny i nie tuczy, a przy tym bardzo ładnie wygląda. Może sprawdzić się zarówno jako potrawa rybna na Wigilię, jak i jako przystawka na sylwestra.

Zobacz także

Składniki:

  • 600 g mielonego twarogu,
  • 400 g greckiego jogurtu naturalnego,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 100 g słonych krakersów,
  • 30 g masła,
  • 30 g żelatyny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 cytryny,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • szczypta pieprzu i soli.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Krakersy pokrusz lub rozdrobnij w blenderze i wymieszaj z masłem.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na jej dnie masę z masła i krakersów, po czym odstaw do schłodzenia w lodówce.
  • Łososia pokrój na drobne kawałki, koperek posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kilka plasterków łososia i gałązek koperku możesz zostawić do dekoracji.
  • Łososia, koperek i czosnek wymieszaj dokładnie z twarogiem i jogurtem, najlepiej mikserem, dodając sok z cytryny oraz sól z pieprzem.
  • Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i wymieszaj z łyżką masy serowej, a następnie połącz z resztą masy w misce.
  • Wyłóż wszystko do tortownicy i wstaw gotowy sernik do lodówki na kilka godzin. Jeśli wolisz, możesz go upiec, ale wtedy zamiast żelatyny dodaj ubite białka z 4 jaj.

Wigilijne dania z ryb: przepis na pieczonego pstrąga z sosem ziołowym

W okresie przedświątecznym stosunkowo łatwo jest dostać świeżego pstrąga, który występuje licznie w stawach hodowlanych. Ma bardzo mało ości i tłuszczu, a za to całe mnóstwo składników mineralnych.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pstrągi,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 garści mieszanki posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, bazylii, tymianku),
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych,
  • 1 cytryna,
  • szczypta pieprzu i soli.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Pstrąga umyj i oczyść, a następnie natnij wzdłuż grzbietu.
  • Przy pomocy blendera przygotuj pastę z orzechów, oliwy, miodu, czosnku i ziół.
  • Rybę natrzyj przyprawami i włóż w środek porcję pasty.
  • Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Pieczonego pstrąga podawaj z warzywami z piekarnika lub gotowanymi na parze.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama