©yuliiaholovchenko/Fotolia

3 szybkie dania z czerwonej kapusty: zasmażana na boczku, na ciepło z rodzynkami oraz surówka z jabłkiem i cebulą

©yuliiaholovchenko/Fotolia

Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.

 

Kapusta modra, zwana również czerwoną, ma szczególne miejsce w kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Warzywo zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz sód, potas, magnez, żelazo i wapń.

Jak przyrządzić zasmażoną na boczku modrą kapustę?

Kapustę modrą zasmażaną na boczku możesz zjeść do obiadu. Świetnie smakuje w połączeniu z kluskami śląskimi, pyzami i kopytkami.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • pół główki kapusty modrej,
  • pół szklanki wody,
  • 100 gramów boczku pokrojonego w kostkę,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • po szczypcie soli, pieprzu i cukru.

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka i duś przez 15 minut na małym ogniu, podlewając wodą.
  • Na patelni podsmaż boczek oraz cebulę, dodaj mąkę, a następnie przełóż całość do kapusty.
  • Kapustę wymieszaj, wlej ocet, dopraw przyprawami i gotuj przez kolejnych 20 minut.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

 

Dobra rada: Boczek możesz zastąpić smalcem lub masłem klarowanym.

Czerwona kapusta gotowana z rodzynkami, czyli pyszna przekąska

Gotowana kapusta z rodzynkami to danie kuchni wielkopolskiej. Potrawa świetnie się sprawdzi z pieczywem lub jako samodzielne danie.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • pół szklanki wody,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry,
  • pół łyżeczki cukru (białego lub trzcinowego)
  • po szczypcie soli i pieprzu mielonego.

 

Czas przygotowania: 40 minut

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
  • Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, podlej wodą i duś, aż warzywo zmięknie.
  • Do kapusty dodaj masło oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  • Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i kolendrą, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  • Podawaj na ciepło.

 

Dobra rada: Latem do kapusty modrej na ciepło możesz dodać świeże łodygi rabarbaru, jabłko lub gruszkę.

Surówka z modrą kapustą, jabłkiem i cebulą to dobry dodatek do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • po pół łyżeczki cukru i soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj, posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę (żeby zmiękła).
  • Cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce i połącz z kapustą.
  • Do całości dodaj sok z cytryny, cukier, pieprz oraz oliwę.
  • Surówkę wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny.

 

Dobra rada: Zamiast oliwy możesz dodać do surówki łyżkę jogurtu naturalnego.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43