Kawa zbożowa w filiżance
©MovingMoment/Fotolia

4 korzyści zdrowotne z picia kawy zbożowej – poprawa pracy serca i wzmocnienie kości

Kawa zbożowa w filiżance
©MovingMoment/Fotolia

Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.

 

Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku. W czasach PRL oryginalna kawa kofeinowa była trudno dostępna, dlatego jej zamiennik stanowiła kawa zbożowa.

Pochodzenie kawy zbożowej

Kawa zbożowa jest przygotowywana z prażonych i zmielonych nasion niektórych zbóż, na przykład żyta, jęczmienia, pszenicy i orkiszu. Jako dodatki często stosuje się cykorię, buraki cukrowe oraz przyprawy korzenne (na przykład cynamon lub imbir). Kawa zbożowa smakiem przypomina kawę kofeinową i może być podawana samodzielnie albo z mlekiem, miodem lub cukrem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój ze zbóż można pić w formie:

  • kawy rozpuszczalnej – proszek zalewa się gorącą wodą,
  • kawy ekspresowej – zamkniętej w specjalnych torebkach do zaparzania,
  • kawy gotowanej – grubo mielone ziarna gotuje się na wodzie lub mleku.

Kawę zbożową można kupić w każdym sklepie spożywczym. Na rynku jest dostępnych kilka jej rodzajów, również tych ekologicznych oraz wzbogaconych o witaminy. Paczka kawy zbożowej (około 200 gramów) kosztuje od 10 do 20 złotych.

Kawa zbożowa nie uzależnia

Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do małej czarnej, nie zawiera kofeiny. Z tego powodu nie uzależnia i nie podwyższa ciśnienia krwi. Niestety napój zbożowy nie pobudza, a wielu jego amatorów narzeka na brak powiązań smakowych z kawą z kawowca. Kawę zbożową mogą pić osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 70 roku życia oraz dzieci.

Zbożowy napój dostarcza błonnika, witamin i mikroelementów

Napój ze zbóż jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, B i E oraz mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku oraz selenu. Nie zawiera tłuszczu, ma natomiast błonnik, białko, łatwo przyswajalne węglowodany, inulinę (rodzaj cukru) oraz polifenole, które działają przeciwutleniająco. Picie filiżanki kawy zbożowej dziennie przyczynia się do:

  • eliminacji wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów z organizmu,
  • zapobiegania nowotworom,
  • wspomagania pracy serca,
  • wzmocnienia kości i zębów.

Kawa zbożowa jest idealna przy odchudzaniu

Codzienne picie kawy zbożowej pomaga schudnąć. Dzieje się tak, gdyż napój ze zbóż:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • dzięki błonnikowi daje uczucie sytości,
  • wspiera przemianę materii,
  • poprawia proces trawienia,
  • jest niskokaloryczny, gdyż 20 gramów proszku (1 porcja kawy) to blisko 60 kalorii.

 

W czasie odchudzania należy pić kawę zbożową bez cukru, miodu i innych słodzików.

Kobiety w ciąży mogą pić kawę zbożową

Kobiety ciężarne powinny unikać picia kawy naturalnej, gdyż napój odwadnia, podwyższa ciśnienie i wypłukuje z organizmu magnez oraz witaminy. Dobrym i bezpiecznym zamiennikiem będzie kawa zbożowa. Dzięki niej przyszła mama dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz wesprze rozwój układu nerwowego dziecka.

 

Więcej na temat zdrowe produkty napoje
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49