Czerwona porzeczka.
©adrian_am13/Fotolia
Czerwone porzeczki zawierają antyoksydanty i dużą ilość witaminy C. Wzmacniają odporność i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Sok z czerwonych porzeczek wykonasz z owoców i cukru. 
 
Czerwone porzeczki oprócz właściwości zdrowotnych mają też zastosowanie w kosmetyce. Stosując maseczki z czerwonych porzeczek, można np. usunąć piegi. Te owoce będą też świetne do oczyszczania skóry trądzikowej i tłustej.
 

Wartości odżywcze czerwonych porzeczek

100 gramów czerwonych porzeczek zawiera:
  • 65 kilokalorii,
  • 13,8 grama węglowodanów,
  • 4,3 gramy błonnika,
  • 1,4 grama białka,
  • 0,2 grama tłuszczu.

Minerały w czerwonych porzeczkach

100 gramów czerwonych porzeczek ma w swoim składzie:
  • 275 miligramów potasu,
  • 44 miligramy fosforu,
  • 33 miligramy wapnia,
  • 13 miligramów magnezu,
  • 1 miligram sodu,
  • 1 miligram żelaza,
  • 0,23 miligrama cynku.

Witaminy obecne w czerwonych porzeczkach

W 100 gramów czerwonych porzeczek znajdują się następujące witaminy:
  • 41 miligramów witaminy C,
  • 0,1 miligrama niacyny,
  • 0,1 miligrama witaminy E,
  • 0,07 miligrama witaminy B6,
  • 0,05 miligrama ryboflawiny,
  • 0,04 miligrama tiaminy,
  • 11 μg witaminy K,
  • 8 μg kwasu foliowego,
  • 42IU witaminy A.

Witamina C w czerwonych porzeczkach

Czerwone porzeczki zawierają dużą ilość witaminy C, która m.in. wzmacnia odporność. Jest przeciwutleniaczem i niweluje działanie wolnych rodników. Działa też antynowotworowo. Witamina C z czerwonych porzeczek jest bardzo łatwo przyswajalna, dzięki ułatwiającej wchłanianie witaminie PP. 

Czerwone porzeczki a układ pokarmowy

  • Czerwone porzeczki pomagają w niestrawności, której przyczyną są: przewlekłe choroby wątroby, niewydolność wątroby, zgaga lub zbyt małą ilość soków trawiennych.
  • Antocyjanozydy zawarte w skórce porzeczek zapobiegają rozwojowi bakterii, np. bakterii E.coli.
  • Czerwone porzeczki wzmagają apetyt, dlatego bywają polecane małym niejadkom i osobom starszym.
  • Błonnik pod postacią pektyn w porzeczkach reguluje oczyszczanie układu pokarmowego i perystaltykę jelit. Zapewnia również prawidłową mikroflorę jelitową.

Właściwości zdrowotne czerwonej porzeczki

Pektyny zawarte w czerwonych porzeczkach stabilizują poziom cukru we krwi i powodują równomierne uwalnianie energii. To zapobiega sięganiu po niezdrowe przekąski w chwilach nagłego głodu.
 
Czerwone porzeczki działają moczopędnie. Stosuje się je w profilaktyce kamicy moczowej, u osób o kwaśnym odczynie moczu. 

Inne właściwości czerwonych porzeczek:

  • Witamina PP w czerwonych porzeczkach obniża poziom cholesterolu. Zmniejsza też ryzyko pojawienia się miażdżycy.
  • Potas w tych owocach zapobiega pojawieniu się nadciśnienia, a w przypadku występowania tej choroby, obniża ciśnienie.
  • Antyoksydanty zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników.

Przepis na sok z czerwonej porzeczki

Składniki na sok z porzeczki (3 średnie słoiki soku):
  • 1 kilogram czerwonych porzeczek,
  • 2 szklanki cukru.
 
Czas przygotowania: owoce odstawiamy na kilka godzin, przygotowanie soku trwa około godziny
Stopień trudności: średnie
 

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki?

  • Umyj porzeczki i usuń zielone gałązki. 
  • Wsypuj owoce do garnka warstwami. Każdą warstwę posypuj cukrem. Owoce powinny zostać zasypane w całości.
  • Odstaw porzeczki na kilka godzin, aż puszczą sok.
  • Wstaw garnek z owocami na mały ogień i zagotuj. Możesz dodać dodatkową porcję cukru, jeśli sok wydaje ci się niewystarczająco słodki.
  • Umyj i wyparz wrzątkiem słoiki oraz nakrętki do nich. 
  • Oddziel sok od owoców przelewając go przez sitko bądź gazę złożoną na pół. Jeszcze gorący sok wlej do słoików. Nie wypełniaj ich do samego brzegu, zostaw około 1-2 cm przestrzeni. 
  • Zakręć słoiki i odwróć je do góry nogami. Poczekaj aż ostygną.

 

 

Więcej na temat zdrowe produkty przepisy witaminy