Czerwona kapusta jest szczególnie znana i lubiana jest na śląsku i w Wielkopolsce, gdzie stanowi regionalny przysmak. Surówka z czerwonej kapusty może być podawana na ciepło i na zimno.

Reklama

Czerwona kapusta najlepiej smakuje lekko obgotowana i w towarzystwie kwaśnych dodatków takich jak ocet, antonówki, sok z cytryny lub limonki.

Najprostsza surówka z czerwonej kapusty – przepis

Składniki na 3-4 porcje:

  • pół główki, średniej wielkości kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 2 litry wrzątku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 30 minut + studzenie: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuń sczerniałe i zwiędnięte liście. Poszatkuj ją drobno nożem lub na szatkownicy. Przepłucz w zimnej wodzie.

2. Ugotuj kapustę pod przykryciem w lekko osolonym wrzątku, przez około 10 minut, ważne, żeby była al dente.

3. Obierz i bardzo drobno pokrój cebulę, umieść ją na sitku przez które będziesz przecedzać kapustę, dzięki temu cebula się sparzy.

4. Przecedź kapustę, zostaw kilka minut na sicie do odcieknięcia.

5. Przełóż kapustę i cebulę do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wystudź surówkę. Spróbuj, czy nie wymaga doprawienia po ostudzeniu.

Surówka z czerwonej kapusty przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje jako dodatek do kotletów ziemniaczanych i dań z grilla.

Czerwona kapusta ze śliwkami i winem – przepis

Składniki na 4-8 porcji:

  • 1 średniej wielkości główka kapusty,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g wędzonych śliwek,
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce czosnek, sól, pokrojone drobno śliwki, miód i smaż przez około 5 minut.

2. Wlej wino i zredukuj miksturę o połowę. Dodaj masło, pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny i poszatkowaną drobno kapustę. Duś całość pod przykryciem przez około 20 minut – do czasu, gdy kapusta uzyska pożądaną miękkość.

Przygotowaną w ten niecodzienny sposób kapustę podawaj na ciepło. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do smażonych i gotowanych ryb.

Modra kapusta – czyli kapusta po wielkopolsku – przepis

Składniki na 6-8 porcji:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 kwaśne jabłko, np. antonówka,
  • 1-2 łyżki octu np. jabłkowego,
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuń sczerniałe i zwiędnięte liście. Poszatkuj ją drobno nożem lub na szatkownicy. Przepłucz w zimnej wodzie.

2. Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 30 minut.

3. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oleju, dodaj starte na tarce jabłko i duś pod przykryciem przez około 5-7 minut, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

4. Odcedź kapustę, wymieszaj z cebulką i jabłkiem, Dodaj cukier i ocet. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Poznańska modro kapusta serwowana jest ziemniakami lub z tzw. pampuchami – czyli kluskami na parze np. z sosem grzybowym. Śląska modro kapusta zawiera dodatkowo boczek i smalec i towarzyszy najczęściej potrawom takim jak kluski śląskie i rolada.

Smacznego!

Bez zastanowienia pobierz kod rabatowy Abra Meble i kup sobie wymarzony, czerwony narożnik bez obaw o koszty.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama