Party.pl

fiszka orange Advertisement


Deser mascarpone z dodatkiem truskawek w pucharkach.
©zefirchik06/fotolia

Szybki deser z serkiem mascarpone, truskawkami i tłuczonymi herbatnikami: przepis na coś słodkiego w 5 minut

Deser mascarpone z dodatkiem truskawek w pucharkach.
©zefirchik06/fotolia

Na błyskawiczny deser potrzeba: opakowania serka mascarpone i śmietanki 30 procentowej, świeżych truskawek i paczki herbatników. Deser w pucharkach układa się warstwowo: herbatniki, serek ze śmietanką i owoce.

 

Truskawki z przepisu można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, brzoskwiniami, bananami, ananasem, malinami lub pomarańczami. Zamiast herbatników na dno pucharków można wrzucić ulubione płatki śniadaniowe np. o smaku cynamonu.

Przepis na deser z serkiem mascarpone, krok po kroku

Składniki podane w przepisie wystarczą na dwa desery. Serek z truskawkami najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach. Deser oprócz tego, że dobrze smakuje to bardzo ładnie wygląda.

 

Warto przygotować:

  • tłuczek do mięsa,
  • woreczek foliowy,
  • mikser.

 

Składniki:

  • około 20 truskawek,
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów),
  • 1 opakowanie śmietanki 30 procentowej (250 gramów),
  • 1 opakowanie herbatników (100 gramów),
  • 2 łyżki cukru pudru.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Usuń szypułki z truskawek.
  • Owoce dokładnie umyj pod zimną wodą i przekrój na połówki.
  • Herbatniki włóż do foliowego woreczka i rozgnieć tłuczkiem do mięsa.
  • 30 procentową śmietankę ubijaj mikserem przez około 3 minuty.
  • Dodaj serek mascarpone i cukier puder.
  • Miksuj całość około 1 minuty.
  • Do szklanych pucharków lub szklanek układaj kolejno: herbatniki, serek i truskawki.
  • Deser można schłodzić w lodówce.

 

Przydatne rady do przepisu:

 

Herbatniki nie muszą być rozdrobnione za pomocą tłuczka. Ciastka można pokruszyć w dłoniach. Herbatniki można zastąpić biszkoptami, nasączając je wcześniej np. sokiem truskawkowym. Jeśli nie ma w domu miksera, można zrezygnować z ubijania śmietanki i w przepisie wykorzystać tylko serek mascarpone. Aby nie robiły się grudki z cukru pudru, warto wcześniej przesiać go przez drobne sitko. Truskawki mogą być podawane w całości, ale można je też zmiksować. Wtedy warstwy deseru układa się dowolnie, np. na herbatniki wlewa się mus truskawkowy, a dopiero potem serek.  

 

Smacznego!


 

Więcej na temat przepisy kuchnia
Przeładuj

Tadeusz Seibert komentuje zniknięcie Margaret ze sceny. Zdradził prawdziwe powody?

zobacz 00:34