Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia

Kiedy żar leje się z nieba, nie mamy ochoty na długie gotowanie ani ciężkie, gorące dania. Warto postawić na lekkie posiłki ze świeżych warzyw, które nie zajmą nam dużo czasu. Obiad na upał powinien być szybki w przygotowaniu, aromatyczny i sycący. Przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich i prostych przepisów - wypróbuj świeżych chłodników, chrupiącej sałatki ze szparagami lub aromatycznej tortilli z wędzonym łososiem.

 

Przepis na chłodnik z buraczkami

 

  • 3 średnie, starte buraki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • pół ogórka świeżego
  • 1 łyżka octu
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek - ząbek
  • koperek
  • pieprz i sól

Tarte buraczki gotować przez 15 minut w bulionie. Ostudzić, dodać kefir, jogurt i tartego świeżego ogórka. Przyprawić octem, posiekanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem, octem, cytryną i przyprawami. Podawać z koperkiem lub młodymi ziemniaczkami.

 

Przepis na chłodnik ze szpinakiem

 

  • 200 g szpinaku "baby"
  • 400 ml bulionu
  • 300 ml maślanki
  • 200 ml śmietany 18%
  • czosnek - ząbek
  • rzodkiewka
  • koperek

Umyty szpinak wrzucamy do gorącego bulionu. Czosnek przekładamy przez praskę, rzodkiewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wszystkie składniki wrzucamy do schłodzonego bulionu. Podajemy ze świeżym koperkiem lub młodymi ziemniaczkami.

 

Przepis na sałatkę ze szparagami

 

  • 100 g szpinaku lub mix sałat
  • 100 g roszponki
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 200 pomidorków koktajlowych
  • sos ziołowy (125 ml jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, zioła prowansalskie, suszone oregano, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz)
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne lub parmezan
  1. Odrywamy zdrewniałe końce szparagów, wystarczy że delikatnie zaczniemy zginać szparag - same się złamią w odpowiednim miejscu.
  2. Szparagi kroimy na 3-4 części. Gotujemy 5-8 minut w osolonej wodzie - mają być, chrupiące, ale nie surowe. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Szpinak i roszponkę myjemy.
  4. Pomidorki przekrawamy na pół.
  5. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy sosem ziołowym.
  6. Sałatkę można posypać tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
  7. Podawać ze świeża bagietką.

Sałatka ze szparagami - obiad na upały
© saschanti/Fotolia.com

 

Przepis na tortillę z wędzonym łososiem

 

  • 4 placki tortilli
  • mix sałat
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 papryki
  • pomidor
  • 1/2 świeżego ogórka
  • sos winegret (3 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
  • czarny sezam

Tortilla z łososiem wędzonym - obiad na upały
©zia_shusha/Fotolia.com

Pomidora, ogórka i paprykę kroimy w duża kostkę. Na tortilli układamy mix sałat, warzywa i plastry wędzonego łososia. Polewamy dressingiem i posypujemy sezamem. Zawijamy w rulonik.