Plastry ananasa z miodem.
©zi3000/Fotolia

3 przepisy na pyszne desery z dodatkiem ananasa

Plastry ananasa z miodem.
©zi3000/Fotolia

Desery z ananasem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przyrządzić pyszne, ananasowe naleśniki lub ciasteczka.

 

Ananas bogaty jest w witaminę C. Jego sok wzmacnia naskórek palców. Dodatkowo ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych. Polecane są osobom, które próbują schudnąć, ponieważ wspomagają procesy przemiany materii. Zawierają mangan, żelazo i miedź, które zapobiegają osteoporozie.

Ananas w cieście migdałowym

Do przygotowania pysznego ananasa w cieście migdałowym wystarczy odrobina śmietany, mąki, migdałów, cukru, ananasa i chęci.

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 150 ml śmietany,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki migdałów mielonych,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 puszka ananasa lub 1 dojrzały owoc,
  • 50 ml wina białego,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej (do smażenia).

 

Czas przygotowania: 20 minut (15 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj mikser.
  • Wrzuć do niego śmietanę, jajko, mąkę, sodę, cukier puder.
  • Zmiksuj wszystko.
  • Dodaj wino i migdały.
  • Wymieszaj.
  • Odstaw na 15 minut.
  • Odsącz ananasa z zalewy lub obierz świeży owoc i pokrój w plastry.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Maczaj ananasa w cieście i smaż na złoty kolor.
  • Podawaj placki posypane cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gotowe.

Smacznego!

Naleśniki z ananasem

Aromatyczne naleśniki z dodatkiem ananasa idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka
  • 1 puszka ananasa,
  • 100g wiśni,
  • olej (do smażenia),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól (do smaku),
  • bita śmietana (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj miskę.
  • Wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Do maślanki wlej 50 ml wody.
  • Wbij jajka.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Maślankę wlej do mąki, ciągle ubijając.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wlej ciasto na patelnię.
  • Ułóż na cieście ananasy i wiśnie.
  • Gdy ciasto zacznie przybierać złoty kolor, obróć na drugą stronę.
  • Podawaj z bitą śmietaną. Gotowe.

Smacznego!

Ananas w cieście francuskim

Ciasteczka z ciasta francuskiego z ananasem można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy niecałe pół godziny i możemy delektować się ich delikatnym smakiem.

 

Potrzebujesz:

  • blaszki na ciasto,
  • pędzelka do smarowania ciasta,
  • stolnicy.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 puszkę ananasa,
  • 1 jajko,
  • 100 g migdałów,
  • masło (do smarowania blaszki)
  • 5 łyżeczek cukru wanilinowego.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Schłodź ciasto francuskie.
  • Rozłóż je na stolnicy.
  • Pokrój na kwadraty.
  • Każdy kwadrat posmaruj jajkiem.
  • Odsącz ananasa.
  • Rozłóż połówki ananasów na ciasto.
  • Posiekaj migdały.
  • Posyp ciasto z ananasem migdałami i cukrem wanilinowym.
  • Wysmaruj blaszkę masłem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

 

Więcej na temat owoce przepisy desery
Przeładuj

Ania z "Hotelu Paradise" jest zadowolona z tego jak wypadła w programie? To naprawdę szczere wyznanie uczestniczki

zobacz 02:11