Plastry ananasa z miodem.
©zi3000/Fotolia

3 przepisy na pyszne desery z dodatkiem ananasa

Plastry ananasa z miodem.
©zi3000/Fotolia

Desery z ananasem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przyrządzić pyszne, ananasowe naleśniki lub ciasteczka.

 

Ananas bogaty jest w witaminę C. Jego sok wzmacnia naskórek palców. Dodatkowo ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych. Polecane są osobom, które próbują schudnąć, ponieważ wspomagają procesy przemiany materii. Zawierają mangan, żelazo i miedź, które zapobiegają osteoporozie.

Ananas w cieście migdałowym

Do przygotowania pysznego ananasa w cieście migdałowym wystarczy odrobina śmietany, mąki, migdałów, cukru, ananasa i chęci.

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 150 ml śmietany,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki migdałów mielonych,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 puszka ananasa lub 1 dojrzały owoc,
  • 50 ml wina białego,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej (do smażenia).

 

Czas przygotowania: 20 minut (15 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj mikser.
  • Wrzuć do niego śmietanę, jajko, mąkę, sodę, cukier puder.
  • Zmiksuj wszystko.
  • Dodaj wino i migdały.
  • Wymieszaj.
  • Odstaw na 15 minut.
  • Odsącz ananasa z zalewy lub obierz świeży owoc i pokrój w plastry.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Maczaj ananasa w cieście i smaż na złoty kolor.
  • Podawaj placki posypane cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gotowe.

Smacznego!

Naleśniki z ananasem

Aromatyczne naleśniki z dodatkiem ananasa idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka
  • 1 puszka ananasa,
  • 100g wiśni,
  • olej (do smażenia),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól (do smaku),
  • bita śmietana (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj miskę.
  • Wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Do maślanki wlej 50 ml wody.
  • Wbij jajka.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Maślankę wlej do mąki, ciągle ubijając.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wlej ciasto na patelnię.
  • Ułóż na cieście ananasy i wiśnie.
  • Gdy ciasto zacznie przybierać złoty kolor, obróć na drugą stronę.
  • Podawaj z bitą śmietaną. Gotowe.

Smacznego!

Ananas w cieście francuskim

Ciasteczka z ciasta francuskiego z ananasem można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy niecałe pół godziny i możemy delektować się ich delikatnym smakiem.

 

Potrzebujesz:

  • blaszki na ciasto,
  • pędzelka do smarowania ciasta,
  • stolnicy.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 puszkę ananasa,
  • 1 jajko,
  • 100 g migdałów,
  • masło (do smarowania blaszki)
  • 5 łyżeczek cukru wanilinowego.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Schłodź ciasto francuskie.
  • Rozłóż je na stolnicy.
  • Pokrój na kwadraty.
  • Każdy kwadrat posmaruj jajkiem.
  • Odsącz ananasa.
  • Rozłóż połówki ananasów na ciasto.
  • Posiekaj migdały.
  • Posyp ciasto z ananasem migdałami i cukrem wanilinowym.
  • Wysmaruj blaszkę masłem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

 

Więcej na temat owoce przepisy desery
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43