zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia

Agrest jest dość rzadko używanym owocem w polskiej kuchni. Często pomijany, choć zupełnie niesłusznie, ponieważ jest bardzo smaczny i zdrowy. Świetnie sprawdzi się w deserach i przetworach, ze względu na ciekawy, słodko-kwaśny smak. Przygotowaliśmy dla Was bardzo prosty przepis na ciasto z agrestem i kruszonką. Wiosną zamiast agrestu można użyć rabarbaru.

Agrest jest dobrym źródłem witamin i składników odżywczych. Posiada mnóstwo witaminy C, a także innych witamin z grupy A,B,E  i kwasu foliowego oraz luteiny. Dodatkowo jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, więc bez problemu mogą go jeść osoby na diecie.

 

Przepis na proste ciasto z agrestem i kruszonką

 

Składniki na ciasto z agrestem

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła min. 80% tłuszczu
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii 
  • 500 g agrestu + 3 łyżki cukru

 

Jak przygotować ciasto z agrestem i kruszonką?

  1. Zimne masło drobno pokroić. Mąkę, masło i cukier wraz z proszkiem i cukrem wanilinowym utrzeć na kruszonkę
  2. Kruszonkę podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki.
  3. Do drugiej części kruszonki dodać jajko i ugnieść masę na gładkie ciasto. Schować na pół godziny go lodówki.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Ciasto z jajkiem ułożyć na spodzie formy. Piec przez 15 minut.
  5. Agrest zmieszać z 3 łyżkami cukru i dodać na upieczony spód. Posypać kruszonką.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach.

 

 

Więcej na temat owoce przepisy desery ciasto