Właściwości szparagów
©fotoknips/Fotolia

Właściwości białych szparagów: pomagają na układ krążenia, skórę, włosy i paznokcie

Właściwości szparagów
©fotoknips/Fotolia

Białe szparagi działają korzystnie w przypadku chorób układu krążenia, nerek, nawadniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

 

Medycyna ludowa traktowała szparagi jako lekarstwo na potencję. Niestety nie wpływają one w żaden sposób na jakość życia seksualnego mężczyzn. Białe szparagi wspomagają natomiast organizm w walce z chorobą Alzheimera oraz nowotworami.

Wartości odżywcze białych szparagów

Zarówno białe, jak i zielone szparagi to pędy tego samego gatunku, są jedynie inaczej uprawiane – białe rosną przysypane ziemią, główki zielonych wystają nad powierzchnię ziemi. Są to warzywa lekkostrawne, o niskiej wartości energetycznej (100 g dostarcza organizmowi jedynie 18 kalorii), dużej zawartości wody (95%) i witamin oraz składników mineralnych.

 

Szparagi zawierają:

  • witaminę C,
  • kwas foliowy,
  • witaminy z grupy B,
  • karoten,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • jod,
  • kwercetynę,
  • rutynę,
  • protodioscynę,
  • asparaginę,
  • glutation,
  • błonnik.

Mają więc dobry wpływ na układ krążenia, kondycję skóry, włosów, paznokci, kości, zębów, działają moczopędnie, ułatwiają defekację, poprawiają nawodnienie organizmu, wspomagają nawet leczenie chorób nowotworowych i choroby Alzheimera. W trakcie ciąży pomagają dziecku zapobiegać rozwojowi wad cewy nerwowej. Kwas foliowy odbudowuje ponadto uszkodzone komórki, a białko glutation wzmacnia układ odpornościowy, pomaga oczyścić wątrobę z toksyn, usprawnia procesy jej gojenia i odnowy.

Gotowanie białych szparagów

Od setek lat służą w medycynie ludowej jako składnik leków: na choroby układu krążenia, nerek, stany zapalne skóry, nadciśnienie tętnicze, arytmię serca, podagrę, cukrzycę, jako środek moczopędny, rozluźniający i na potencję. Niestety mitem jest wpływ szparagów na polepszenie jakości życia miłosnego panów, jedynie ich falliczny kształt może przywodzić skojarzenia z męskim organem płciowym.

 

Białe szparagi są nieco trudniejsze w obróbce niż ich zielona odmiana, bardziej łykowate, delikatne, o odrobinę ziemistym posmaku. Do gotowania warto dodać ich obierki (są twardsze od zielonych, w związku z czym usunięcie zdrewniałej skórki od główki w dół jest konieczne), co wzmocni aromat szparagów. Gotujemy je w całości, w pęczkach, pionowo z wystającą ponad poziom wody delikatną główką, w nieosolonym wrzątku, do miękkości, czyli mniej więcej 15 minut. Po około pół godzinie od ich spożycia oddawany mocz zaczyna brzydko pachnieć. Nadmierne spożycie może powodować wzdęcia (można wcześniej zjeść nieco kminku) i gromadzenie kwasu moczowego w organizmie.


Przeładuj

Z kim Blondino ma najlepszy kontakt po "Hotelu Paradise"? Nie chodzi o Chrisa!

zobacz 01:23