Awokado przekrojone na pół
© volff/Fotolia.com

Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.

 

Niedojrzałe awokado dojrzeje w domu w ciągu kilku dni, ale pamiętaj, żeby nie wkładać go do lodówki. Kupując awokado najlepiej kupuj dojrzałe. Wyczujesz to lekko ściskając owoc dłonią. W przypadku odmiany o grubej, ciemnozielonej lub czarnej skórce trudno to określić. Dlatego, aby mieć pewność wybieraj te z cienką skórką. Awokado powinno być miękkie, mniej więcej jak świeży chleb. Przygotowując awokado zawsze używaj soku z cytryny lub limonki – zapobiegają nieestetycznemu czernieniu miąższu.

Czekoladowy krem z awokado z puszystą kokosową bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 dojrzałe średniej wielkości awokado,
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • puszka mleka kokosowego – najlepiej, aby dobę stało w lodówce,
  • pół łyżeczki soku z limonki,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 25 min

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

1. Przekrój awokado, usuń pestkę i wyjmij do miseczki miąższ – najlepiej przy pomocy łyżeczki. Dodaj 2 łyżki mleka kokosowego, wszystkie pozostałe składniki i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Ważne, aby wszystko się dokładnie połączyło.

2. Mleko kokosowe przełóż do wysokiego naczynia i ubijaj do czasu uzyskania pożądanej gęstości.

3. Mus przełóż do pucharków, szklanek, miseczek lub słoiczków i udekoruj bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

 

Podane składniki wystarczą na 2 porcje deseru, który wyśmienicie smakuje z kwaśnymi truskawkami lub suszoną żurawiną.

Kanapki z awokado, pomidorem i bazylią

Przedstawiony tu przepis to sposób na najszybsze, najprostsze i zarazem bardzo smaczne wykorzystanie awokado w kuchni.

 

Składniki:

  • połowa dojrzałego awokado,
  • pół limonki lub cytryny,
  • 1 dojrzały pomidor lub kilka rzodkiewek,
  • 5 listków bazylii,
  • 4 kromki ulubionego pieczywa,
  • pieprz i sól.

 

Czas przygotowania: 10 min

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

1. Awokado – bezpośrednio ze skórki wybieraj nożem lub łyżeczką miąższ – tak jak masło, jeżeli jest dojrzałe nie będziesz mieć z tym problemu, ponieważ wówczas ma ono bardzo kremową konsystencję. Rozsmaruj na chlebie grubą warstwę, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny, posól i dopraw pieprzem. Na każdej kanapce ułóż plaster pomidora lub rzodkiewki i listki bazylii.

 

Tak przygotowane kanapki są doskonałe na śniadanie lub jako przekąska w wersji minikanapek.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat owoce przepisy awokado