zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia

Agrest może być wykorzystany w kuchni (jako surowy owoc lub dżem czy galaretka), a także w kosmetyce (jako oczyszczająca maseczka). Agrest często mylnie traktowany jest jako owoc kwaśny, mimo, że dojrzałe owoce mają słodki smak. W 100 gramach agrestu są 44 kcal.

W agreście jest wiele witamin

Agrest zawiera szereg witamin, które niezbędne są do właściwego funkcjonowania organizmu, m.in.:

  • witaminę C (korzystnie wpływa na układ odpornościowy, niezbędna jest w procesie odchudzania i jest świetnym antyoksydantem),
  • witaminę A (podobnie jak witamina C, witamina A działa jako przeciwutleniacz),
  • witaminę B1 (wspiera pracę układu nerwowego i krwionośnego),
  • witaminę PP (pomaga również obniżyć niekorzystny poziom złego cholesterolu).

Agrest obfituje w mikro- i makroelementy

Oprócz tego, że w agreście znaleźć można witaminy, jest on też źródłem potrzebnych dla człowieka pierwiastków, m.in..:

  • miedzi (dzięki niej agrest wpływa na wspomaganie pracy mózgu oraz wspomaga ochronę przed wolnymi rodnikami),
  • potasu (zawartość tego pierwiastka w agreście pomaga regulować gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi i pracę nerek),
  • fosforu (agrest wpływa na kondycję kości i zębów),
  • manganu (kobiety w trakcie zespołu napięcia przedmiesiączkowego mogą wspomóc się agrestem, aby ukoić układ nerwowy),
  • magnezu (jedząc agrest można zadbać również o serce),
  • żelaza (agrest uzupełniając niedobory tego składnika w organizmie pozwolin zapobiegać anemii).

Agrest nie tylko do jedzenia, ale też do upiększenia

Przemysł kosmetyczny też korzysta z właściwości agrestu i jego dodatek można spotkać w kosmetykach. W sezonie można wykorzystać owoce agrestu do skomponowania maseczki, która poprawi wygląd skóry, będzie miała działanie oczyszczające i wybielające. Szklankę agrestu dokładnie posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu i nałóż na twarz. Spłucz po 15 minutach.

 

Agrest świetnie nadaje się do przetworów, na przykład zrobienia dżemu czy galaretki.