Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com

4 szybkie przepisy na dania ze szparagami

Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

 

Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów.

Szparagi z jajkiem - przepis

Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować. Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.

 

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 4 jajka,
  • 10 dag masła,
  • sól.

 

Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 230°.
  • Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki.
  • Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia.
  • Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
  • Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty.
  • Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne.

Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem.

Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem

Składniki:

  • 8 szparagów,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 30 g parmezanu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • gotowy sos winegret,
  • natka pietruszki do przybrania.

 

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi.
  • Dokładnie je umyj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
  • Lekko osolone gotuj przez 3 minuty na parze (od zagotowania się wody).
  • Połóż je na talerzach, obłóż plastrami szynki, wiórkami parmezanu, posyp pieprzem i natką.
  • Podawaj z pieczywem jako samodzielne danie obiadowe.

Makaron z zielonymi szparagami i serem gorgonzola

Makaron i ser to doskonałe połączenie. Dodatek szparagów uszlachetni tą potrawę obiadową.

 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 300 g makaronu,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 1/2 szklanki śmietany 12%,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz i sól.

 

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Usuń zdrewniałe końcówki ze szparagów, umyj je dokładnie i pokrój na 3 cm kawałki.
  • Na roztopionym maśle smaż przez 3 minuty szparagi.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę.
  • Wlej na patelnie śmietanę, mleko, dodaj pokruszony ser.
  • Trzymaj na ogniu, mieszając, dopóki konsystencja sosu nie zmieni się w jednolitą.
  • Dopraw i wymieszaj na talerzach makaron z sosem.

Białe szparagi z grilla z boczkiem

Miłośnicy dań z grilla z pewnością docenią połączenie delikatnych szparagów, aromatycznego boczku i soku z cytryny.

 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • cienkie plasterki wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

 

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Owiń ściśle połówkę szparaga plasterkiem boczku i nadziej go na koniec patyczka do szaszłyka.
  • Na każdy patyczek nabij maksymalnie 7 roladek.
  • Skrop szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem i grilluj 3-5 minut z każdej strony.
  • Można podawać z połówkami grillowanych po 3 minuty połówek cytryny i wyciskać z nich sok już na talerzu.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat warzywa przepisy szparagi
Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18