

4 szybkie przepisy na dania ze szparagami
Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.
Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów.
Szparagi z jajkiem - przepis
Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować. Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.
Składniki:
- 2 pęczki szparagów,
- 4 jajka,
- 10 dag masła,
- sól.
Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 230°.
- Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki.
- Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia.
- Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
- Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty.
- Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne.
Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem.
Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem
Składniki:
- 8 szparagów,
- 6 plastrów szynki parmeńskiej,
- 30 g parmezanu,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- gotowy sos winegret,
- natka pietruszki do przybrania.
Czas wykonania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi.
- Dokładnie je umyj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
- Lekko osolone gotuj przez 3 minuty na parze (od zagotowania się wody).
- Połóż je na talerzach, obłóż plastrami szynki, wiórkami parmezanu, posyp pieprzem i natką.
- Podawaj z pieczywem jako samodzielne danie obiadowe.
Makaron z zielonymi szparagami i serem gorgonzola
Makaron i ser to doskonałe połączenie. Dodatek szparagów uszlachetni tą potrawę obiadową.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 300 g makaronu,
- 100 g sera gorgonzola,
- 1/2 szklanki śmietany 12%,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- świeżo mielony pieprz i sól.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente.
- Usuń zdrewniałe końcówki ze szparagów, umyj je dokładnie i pokrój na 3 cm kawałki.
- Na roztopionym maśle smaż przez 3 minuty szparagi.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę.
- Wlej na patelnie śmietanę, mleko, dodaj pokruszony ser.
- Trzymaj na ogniu, mieszając, dopóki konsystencja sosu nie zmieni się w jednolitą.
- Dopraw i wymieszaj na talerzach makaron z sosem.
Białe szparagi z grilla z boczkiem
Miłośnicy dań z grilla z pewnością docenią połączenie delikatnych szparagów, aromatycznego boczku i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- cienkie plasterki wędzonego boczku,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Owiń ściśle połówkę szparaga plasterkiem boczku i nadziej go na koniec patyczka do szaszłyka.
- Na każdy patyczek nabij maksymalnie 7 roladek.
- Skrop szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem i grilluj 3-5 minut z każdej strony.
- Można podawać z połówkami grillowanych po 3 minuty połówek cytryny i wyciskać z nich sok już na talerzu.
Smacznego!
- Szybkie i tanie sałatki na imprezę. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.
- Jesteś zabiegana? Sprawdź przepis na szybki obiad: krokiety z mięsem
- Wybierasz się na piknik? Sprawdź, jakie potrawy będą odpowiednie na pikniku.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
ALLEGRO
Maszynka do popcornu! Super gadżet na spotkanie ze znajmoymi!
WOJAS
Wysokiej jakości skórzane kozaki do 64% taniej!
GARNECZKI.PL
Piękne zestawy porcelany w super cenach!
BORN2BE
Obuwie domowe w wielu wzorach!