Bagietki z pastą jajeczną ozdobione świeżą pietruszką.
©noirchocolate/Fotolia.com

Smaczne pasty kanapkowe – pasta jajeczna, pasta z mielonej wołowiny i pasta serowa z orzechami

Bagietki z pastą jajeczną ozdobione świeżą pietruszką.
©noirchocolate/Fotolia.com

Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.

 

Pasty kanapkowe są znanym i często stosowanym dodatkiem do pieczywa. Przepisów kulinarnych na sporządzenie past kanapkowych jest wiele. Mogą być one potrawą typowo wegetariańską lub wegańską, bądź zawierać składnik podstawowy lub dodatek w postaci produktu zwierzęcego. Są świetnym a zarazem prostym pomysłem na śniadanie czy kolacje, często pojawiają się jako poczęstunek na różnych imprezach.

Pasta jajeczna

Jedną z najbardziej rozpowszechnionych w świecie kulinarnym past kanapkowych jest pasta jajeczna. Do jej przyrządzenia potrzeba niewiele składników, które w zależności od indywidualnych preferencji można zamieniać.

Składniki:

  • 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • garść szczypiorku i/lub rzodkiewki (zamiast tego można dodać kukurydzę),
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu – z jogurtem pasta będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna; w zamian za te produkty można dodać oleju roślinnego (1 – 2 łyżki),
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozdrób ugotowane jaja, następnie dodaj do nich szczypiorek, rzodkiewkę lub kukurydzę.
  • W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodaj majonez, jogurt lub olej, musztardę.
  • Pastę przypraw do smaku dodając sól i pieprz.

Pasta z mielonej wołowiny

Dla osób lubiących potrawy mięsne dobrym rozwiązaniem na śniadanie czy kolację może okazać się pasta z mielonej wołowiny.

Składniki:

  • 25 dag chudej wołowiny gotowanej z wywaru,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • około 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę oczyść tak, by usunąć z niej wszelkie włókna i tłuszcz, następnie zmiel.
  • Dodaj majonez wraz z musztardą.
  • Na koniec pastę przypraw za pomocą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

Pasta serowa z orzechami

Pasta serowa z dodatkiem orzechów jest potrawą, do której przyrządzenia potrzeba nieco więcej składników.

Składniki:

  • dwa rodzaje sera: 15 dekagramów rokpola oraz 10 dekagramów sera białego,
  • 3 łyżki śmietany – kwaśnej,
  • koperek świeży – około pół pęczka,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 5 dag posiekanych orzechów,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Dwa rodzaje serów umieść w misce dodając do nich śmietany i dokładnie ugniatając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Po umyciu i osuszeniu świeżego koperku drobno go posiekaj i dołóż do masy serowej.
  • Uzupełnij pastę w posiekane orzechy oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
  • Na koniec pastę serową przypraw do smaku.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy śniadania
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43