Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia

Przepisy na chłodniki z buraczków, szpinaku i ogórków

Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia

Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.

 

Chłodniki przygotowuje się zazwyczaj na bazie bulionów warzywnych lub produktów z nabiałem. Można je przyrządzić z każdego rodzaju warzyw. Najpopularniejsze w Polsce są chłodniki z botwinki, buraczków i ogórków.

Chłodnik z botwinki i buraczków

Chłodnik z buraczkami zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego. Dodatkowo jest niesamowicie smaczny i pożywny.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek liści botwiny,
  • 2 buraki czerwone,
  • 2 ogórki sałatkowe,
  • szczypiorek (do smaku),
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 5 jajek,
  • pierz (do smaku),
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraki.
  • Pokrój je w kostkę i wrzuć do bulionu warzywnego.
  • Gotuj przez 10 minut.
  • Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj do buraków.
  • Wlej soku z cytryny.
  • Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój je w kostkę i dodaj do reszty.
  • Ugotuj jajka.
  • Białka pokrój w kostkę.
  • Żółtka dodaj do jogurtu i wymieszaj.
  • Szczypiorek i koperek posiekaj.
  • Dodaj wszystkie składniki do chłodnika.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe.

Smacznego!

Chłodnik ze szpinakiem i serem feta

Chłodnik ze szpinakiem jest bogaty w beta-karoten, który zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle pyszny.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • blendera.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g szpinaku,
  • 500 g jogurtu gęstego,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g sera typu feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz szpinak.
  • Odsącz z niego wodę.
  • Posiekaj szpinak razem z czosnkiem.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Przesmaż czosnek ze szpinakiem.
  • Wrzuć całość do garnka i podlej bulionem.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Gotuj przez 10 minut.
  • Gotową zupę zblenduj.
  • Gdy się ostudzi, dodaj jogurt.
  • Wymieszaj.
  • Podawaj w miseczkach, a na wierzch posyp serem feta. Gotowe.

Smacznego!

Chłodnik ogórkowy

Ogórki w 90% składają się z wody. Chłodnik z ich dodatkiem gasi szybko pragnienie. Idealnie nadaje się jako danie na upalne dni.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • blendera.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ogórków szklarniowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 l zsiadłego mleka,
  • sól (do smaku)
  • 500 g ziemniaków,
  • koperek (do smaku),
  • 3 plasterki boczku,
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 30 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ogórki.
  • Wydrąż z nich gniazda nasienne.
  • Obierz ziemniaki.
  • Ugotuj je w osolonej wodzie.
  • Boczek podsmaż na patelni.
  • Do blendera wrzuć ogórki, obrany czosnek i cebulę.
  • Wlej mleko.
  • Zblenduj dokładnie.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wymieszaj całość.
  • Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Do misek wrzuć pokrojony w kostkę ziemniaki i po kawałku boczku.
  • Zalej chłodnikiem. Gotowe.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Jak mieszka Agnieszka Kaczorowska? Pokój Emilki przepiękny, ale spójrzcie na sypialnię!

zobacz 01:31