Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.

Reklama

Kotlety drobiowe smaży się szybciej – wystarczy 5 minut na jedną stronę, aby mięso w środku było gotowe do zjedzenia. Mięsa wieprzowe i wołowe potrzebują więcej czasu, bo około 10 minut.

Kotlety mielone z indyka

Kotlety z indyka są alternatywą dla klasycznych mielonych z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Mięso drobiowe zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dlatego warto po nie sięgać szczególnie podczas niskokalorycznej diety. Do przygotowania kotletów można wykorzystać gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielne, mieląc w maszynce 3-4 piersi z indyka.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 cebula,
  • 2 łyżki czerwonej czubricy (czyli mieszanki m.in. papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, rozmarynu i czosnku),
  • sól.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.
  • Mięso przełóż do miski i dodaj do niego cebulę, jajko, bułkę tartą, czubricę i sól.
  • Wyrób mięso i uformuj kotlety.
  • Obtocz je w bułce tartej i smaż każdą stronę na oleju około 5 minut.

Kotlety mielone z serem

Kotlety mielone z serem można podawać z pokrojonymi cienko i usmażonymi plasterkami ziemniaków lub innymi domowymi frytkami.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 20 dag żółtego sera,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Czerstwą bułkę namocz w mleku.
  • Cebulę pokrój na drobną kostkę.
  • Ser pokrój w kostkę (długość boku około 2 cm).
  • Przełóż mięso mielone do miski – dodaj do niego jajka i cebulę.
  • Bułkę odciśnij z mleka i dodaj do mięsa.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Dokładnie połącz składniki.
  • Mięso uformuj w placek, połóż na niego kawałek sera i otocz mięsem.
  • Nadaj kotletowi kształt spłaszczonej kulki.
  • Smaż na oleju po około 10 minut z obu stron.

Kotlety mielone z pieczarkami i cebulką

Podczas sezonu na grzybobranie pieczarki można zastąpić sezonowymi grzybami leśnymi, które mają o wiele intensywniejszy zapach.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyte pieczarki i cebule pokrój w drobną kostkę i uduś.
  • Mięso przełóż do głębokiej miski, dodaj do niego bułkę tartą, pieczarki, cebulę, jajka i przyprawy.
  • Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  • Smaż na oleju przez około 10 minut z każdej strony.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama