Hummus jest popularnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Potrawa ta jest bogata w białko, mangan, witaminę B6 i kwas foliowy. Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca oraz tahini – pasta sezamowa. Potrawę można przyrządzać też z dodatkiem batatów, cebuli, czosnku ziół i papryki.

Reklama

Hummus po arabsku znaczy ciecierzyca. Potrawa wywodzi się z Egiptu, lecz najbardziej popularna jest na Bliskim Wschodzie i w Indiach.

Hummus – właściwości i zastosowanie

Pasta hummus jest bardzo popularna wśród wegetarian i wegan. Najczęściej smaruje się nim kanapki, lecz można też zrobić z niego sos do warzyw (np. słupków papryki, marchewki, selera naciowego) lub dodać do kotletów roślinnych. Hummus jest bogaty w żelazo i witaminę C, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości oraz zwiększa odporność organizmu. Ma też znaczne ilości kwasu foliowego oraz witaminy B6, a więc regularne jedzenie go usprawnia pracę układu nerwowego. Hummus ma również wysoką zawartość manganu, białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto 100 g produktu ma tylko 177 kcal, więc jest to dobry składnik dla osób odchudzających się.

Hummus z pieczonym batatem

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy,
  • 1 batat,
  • 3 łyżki sosu tahini (pasty sezamowej),
  • 40 g oliwy,
  • 50 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 30 minut

Zobacz także

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zostaw ciecierzycę na noc w wodzie.
  • Piecz batata w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • Ostudź warzywo i zblenduj na jednolitą papkę.
  • Ugotuj ciecierzycę i dodaj ją do batata.
  • Zmiel dokładnie wszystkie składniki, jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody.

Smacznego!

Ziołowy hummus z czerwoną papryką

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 czerwone papryki,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól morska,
  • zioła: pietruszka, czosnek niedźwiedzi, pokrzywa, bazylia,
  • łyżeczka syropu klonowego.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Namocz ciecierzycę przez noc.
  • Następnego dnia odlej wodę, przepłukaj ciecierzycę i zagotuj, aż zmięknie.
  • Wykrój gniazdo z papryki i piecz ją w piekarniku przez 45 minut.
  • Wystudź ją i zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj do papryki pozostałe składniki i ponownie zblenduj.

Smacznego!

Hummus bez ciecierzycy

Dla osób, które mają dość ciecierzycy poleca się pastę z soczewicą, jednak można go też wykonać z bobu czy fasoli.

Składniki:

  • 250 g soczewicy,
  • 3 łyżki tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj soczewicę i wsyp ją do miski.
  • Dodaj wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę.
  • Otrzymany hummus podawaj z chlebem lub słonymi wypiekami.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama