Smażone lub duszone maślaki mają pyszny, wyrazisty smak. Można z nich przygotować pyszne i aromatyczne dania, takie jak np. omlet leśny. Maślak zwyczajny, choć nie jest ceniony ze względu na właściwości i wartości odżywcze, to jest on wspaniałym dodatkiem, który nadaje głębi smaku wielu potrawom.

Reklama

Przepis na smażone maślaki z cebulą i czosnkiem

Maślaki z cebulą i czosnkiem są łatwą i szybką potrawą, idealną na pożywną przekąskę lub danie.

Stopień trudności: łatwe

Czas: 15 minut

Składniki:

Zobacz także
  • maślaki (750 g),
  • masło (50 g),
  • cebula (2 sztuki),
  • czosnek (2 ząbki),
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić smażone maślaki z cebulą i czosnkiem?

  1. Grzyby oczyść, umyj, odetnij nóżki.
  2. Z kapeluszy ściągnij skórkę, opłucz i osusz.
  3. Grzyby pokrój na pół.
  4. Cebulę umyj i pokrój na krążki.
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  6. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, grzyby i czosnek.
  7. Smaż przez 15 minut.
  8. Gdy grzyby puszczą sok dopraw je solą i pieprzem i trochę odparuj. Gotowe.

Przepis na maślaki w śmietanie

Maślaki podsmażane w śmietanie to przepyszna kompozycja smaków i aromatów.

Stopień trudności: łatwe

Czas: 45 minut

Składniki:

  • maślaki (200g),
  • śmietana 12% (250 ml),
  • cebula (1 sztuka),
  • masło (50 g),
  • woda (500 ml),
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić maślaki w śmietanie?

  • Maślaki wyczyść, umyj i obierz ze skóry.
  • Grzyby pokrój w paski łącznie z nóżkami.
  • Gotuj maślaki przez 30 minut w wodzie z solą.
  • Zlej wodę z grzybów i pozostaw je na sitku do odsączenia.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę.
  • Na patelnię wrzuć obgotowane maślaki i dodaj pół śmietany.
  • Po 5 minutach dodaj resztę śmietany.
  • Dopraw solą i pieprzem. Gotowe

Przepis na omlet leśny z maślakami

Omlet leśny to świetna propozycja na niedzielne, zdrowe i pyszne śniadanie.

Stopień trudności: łatwe

Czas: 20 minut

Składniki:

  • maślaki (300g),
  • masło (100 g),
  • cebula (1 sztuka),
  • jajka (3 sztuki),
  • mleko (3 łyżki kuchenne),
  • mąka pszenna (2 łyżki kuchenne),
  • sól,
  • szałwia (4 liście),
  • pieprz,
  • papryka słodka.

Jak zrobić omlet leśny z maślakami?

  1. Jajka, mąkę, mleko, sól i pieprz zmiksuj na puszystą masę.
  2. Maślaki i cebulkę drobno pokrój.
  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż grzyby z cebulą.
  4. Dopraw solą, pieprzem, posiekaną szałwią i słodką papryką.
  5. Wlej na patelnię przygotowaną wcześniej masę.
  6. Smaż omlet na małym ogniu. Gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama