Schyłek lata i początek astronomicznej jesieni to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty z jabłkami. Można z nich przyrządzać zarówno potrawy na słodko, jak i wytrawne dania. Doskonale komponują się z warzywami bulwiastymi w różnego rodzaju zapiekankach oraz w roli wykwintnych słodkich dodatków.

Reklama

Jabłka winne najlepiej sprawdzają się w sałatkach, kwaśne odmiany świetnie uzupełnią desery, natomiast bardzo słodkie stanowią znakomite dopełnienie sałatki owocowej.

Wegański przepis na jabłka po francusku z Calvadosem

Składniki:

  • 3 duże, twarde i winne jabłka,
  • 150 ml aquafaby – wody spod cieciorki – z puszki lub po gotowaniu,
  • 50 g Calvadosu,
  • 2 szklanki wody,
  • połowa cytryny,
  • 20 dag cukru,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Czas przygotowania: około 15 minut + 3 godziny moczenia jabłek

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę z cukrem, odstaw do przestudzenia i dodaj połowę Calvadosu.
  • Każde jabłko wyszoruj i przekrój na połówki, wydrąż małą łyżeczką gniazda nasienne. Do dużej miski włóż jabłka, wlej syrop z Calvadosem i odstaw na 3 godziny.
  • Wyjmij jabłka i wydrąż z nich miąższ w taki sposób, aby została „miseczka” o grubości około 1 centymetra.
  • Ubij pianę z aqafaby – mikserem lub blenderem.
  • Wydrążony miąższ przełóż do miski i zblenduj na mus, cukier, dodaj pozostały Calvados i pianę ubitą z aquafaby.
  • Jabłkowe „miseczki” napełnij powstałym kremem, ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jabłka podawaj gorące oprószone cynamonem.

Przepis na wegańską zapiekankę z jabłek i batatów

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • 4 średniej wielkości kwaśne jabłka,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 szklanka wytrawnego cydru,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  • olej rzepakowy do natłuszczenia formy.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 120 minut

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Umyj i obierz ze skórki bataty, pokrój wzdłuż na połówki a następnie w bardzo cienkie plastry, np. obieraczką do warzyw.
  • Umyj jabłka, przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry.
  • Naczynie do zapiekania natłuść olejem i układaj w nim naprzemiennie bataty i jabłka posypując każdą warstwę gałką muszkatołową, tymiankiem, kakao i pieprzem. Na koniec wlej cydr. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, wyjmij naczynie przykryj je folią aluminiową i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.

Przed podaniem zapiekanki sprawdź, czy bataty są odpowiednio miękkie.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama