sałatka śledziowa na półmisku
©ellaa44/Fotolia

Pomysłem na rybną potrawę sylwestrową mogą być kęski rybne w cieście, które serwować można na zimno i na gorąco. Można wykorzystać filet z dowolnej ryby.

 

Poniżej dwa pomysły na rybne potrawy, które świetnie będą się prezentować podczas sylwestrowej nocy.

Różowa sałatka śledziowa

Składniki:

  • śledzie (170 gramów),
  • burak (jedna duża sztuka),
  • marchewka (jedna średnia sztuka),
  • cebula czerwona (jedna mała sztuka),
  • ogórek kiszony (jedna mała sztuka),
  • jabłko (jedna mała sztuka),
  • ziemniak (jedna duża sztuka),
  • jajko (jedna sztuka),
  • majonez (dwie łyżki),
  • sok z cytryny (pół łyżeczki),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Buraka, ziemniaka i marchewkę wcześniej ugotować.
  • Buraka i marchewkę zetrzeć na tarce, ziemniaka i jabłko pokroić w kostkę, ogórka i cebulkę drobno posiekać.
  • Przepłukać śledzie i pokroić jest w paski, skropić sokiem z cytryny.
  • Składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Udekorować jajkiem startym na tarce.

Smacznego!

Kęski rybne w cieście

Składniki:

  • filet z mintaja,
  • mąka (3/4 szklanki),
  • jajka (dwie sztuki),
  • jogurt naturalny (dwie łyżki),
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć jaja, mąkę i jogurt, posolić, dodać wodę, aby uzyskać gładkie, ale gęste ciasto.
  • Filet pokroić na kawałki.
  • W garnku rozgrzać olej.
  • Zanurzyć w cieście kawałki ryby i włożyć na głęboki olej.
  • Smażyć do uzyskania złotego koloru.
  • Po wyjęciu ryby odsączyć ją z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Kęski rybne można podawać na zimno lub na gorąco.

Smacznego!  

 

 

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki