Wiek przedszkolny to okres intensywnego rozwoju psychofizycznego dziecka. Zasady prawidłowego żywienia przedszkolaka opierają się na wiedzy o zapotrzebowaniu energetycznym przedszkolaka.

Reklama

Dieta powinna też zapewniać dziecku wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka zależy od jego aktywności fizycznej. Dziecko umiarkowanie aktywne potrzebuje ok. 1600-1800 kcal dziennie. Dziecko, które uprawia jakiś sport i jest bardzo aktywne fizycznie – ok. 2100 kcal.

Zapotrzebowanie na białko dziecka w wieku przedszkolnym

Białko stanowi podstawowy składnik budulcowy tkanek organizmu. Dziecko w wieku 4-6 lat, czyli w okresie szczególnie intensywnego wzrostu, potrzebuje ok. 21 g białka na dobę. Bogatym źródłem białka jest mięso i nabiał oraz warzywa strączkowe.

Zobacz także

Zapotrzebowanie na tłuszcze dziecka w wieku przedszkolnym

Również tłuszcze stanowią niezbędny składnik diety przedszkolaka. Tłuszcze nie tylko budują tkanki organizmu i zapewniają utrzymanie odpowiedniej ciepłoty ciała, ułatwiają też przyswajanie z pożywienia witamin A, D, E i K. Źródłem zdrowych dla przedszkolaków tłuszczów są produkty pochodzenia roślinnego, masło oraz ryby morskie.

Zapotrzebowanie na węglowodany dziecka w wieku przedszkolnym

Węglowodany dają dziecku energię potrzebną do codziennej aktywności umysłowej i fizycznej. Najbardziej wartościowym źródłem energii są węglowodany złożone, znajdujące się w produktach takich, jak: pieczywo pełnoziarniste, kasze, ziemniaki, rośliny strączkowe. Należy natomiast unikać węglowodanów prostych: słodyczy, białego pieczywa, słodkich napojów. Dieta bogata w cukry proste może prowadzić do otyłości, próchnicy, nadpobudliwości i odwapnienia kości.

Źródła witamin i składników mineralnych

Dieta przedszkolaków powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne. U dzieci, które spożywają je w zbyt małych ilościach (nawet jeśli bilans kaloryczny jest zachowany), może wystąpić niedożywienie jakościowe, skutkujące problemami zdrowotnymi, np. obniżoną odpornością na choroby, osłabieniem mięśni i większą podatnością na urazy kości. Z tego względu w diecie dzieci 4-6-letnich powinno znajdować się wiele pełnowartościowych produktów: świeże warzywa i owoce, nabiał, gotowane lub duszone mięso, pełnoziarniste pieczywo. Ograniczyć natomiast należy jedzenie, które oprócz kalorii nie dostarcza żadnych innych wartościowych składników: słodycze, fast foody, chipsy. Nie zaspokaja ono głodu, ma dużo kalorii. Nadużywanie go może prowadzić do otyłości.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama