Ciężarna kobieta siedzi na kanapie, je sałatkę
©JenkoAtaman/Fotolia

W czasie ciąży kobieta powinna unikać jedzenia tatara, sushi z surowych ryb, carpaccio, szynki parmeńskiej i serów pleśniowych. W potrawach z surowego mięsa lub ryb mogą znajdować się pasożyty, wirusy i bakterie. Drobnoustroje w żywności prowadzą do toksoplazmozy lub zakażenia salmonellą lub listeriozą.

 

W czasie ciąży warto zrezygnować z jedzenia surowego mięsa i ryb oraz innych nieprzetworzonych produktów, na przykład jaj oraz kawioru. Niebezpieczne substancje giną podczas smażenia, gotowania i pieczenia.

Jakich potraw unikać w czasie ciąży?

Podczas ciąży należy zrezygnować z jedzenia potraw zawierających surowe mięso, jaja i sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka. Są to:

  • Tatar – mielone lub siekane mięso wołowe, do którego dodaje się żółtka jaj, cebulę, ogórki konserwowe, grzyby marynowane oraz przyprawy.
  • Sushi – japońska potrawa, na którą składa się gotowany ryż oraz surowa ryba lub owoce morza. Jeśli zawiera pieczoną rybę lub same warzywa, nie jest groźna.
  • Carpacio – potrawa kuchni włoskiej, serwowaną jako przystawka. Składa się z cieniutkich plastrów surowego mięsa wołowego lub cielęcego, doprawionych do smaku oliwą, cytryną, parmezanem i innymi przyprawami.
  • Szynka parmeńska – produkowana z suszonego, surowego mięsa wieprzowego.
  • Befsztyk – danie z grillowanego mięsa wołowego, surowego w środku.
  • Surowe jaja – na przykład w postaci kogla-mogla,
  • Sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka.

Skutki uboczne jedzenia surowego mięsa, ryb, jaj i serów pleśniowych

Jedzenie surowego mięsa może prowadzić do zakażenia organizmu drobnoustrojami. Szczególnie niebezpiecznymi dla zdrowia płodu chorobami są:

  • Toksoplazmoza – jest chorobą pasożytniczą, która może zostać przeniesiona na płód. Objawami toksoplazmozy są: gorączka, powiększenie węzłów chłonnych, zapalenie mózgu i opon mózgowych, bóle stawów, katar, kaszel i ból gardła. Choroba prowadzi do uszkodzenia układu nerwowego płodu lub jego całkowitego obumarcia.
  • Zakażanie salmonellą – bakteria wywołuje zatrucie pokarmowe, które może spowodować silne odwodnienie, wypłukanie elektrolitów i osłabienie organizmu. Może też zagrażać płodowi z powodu niedoboru potrzebnych mu składników pokarmowych. Przedłużające się zakażenie w skrajnych sytuacjach grozi poronieniem lub śmiercią dziecka. Objawami zakażenia są: biegunka, nudności, wymioty, bóle głowy i brzucha oraz gorączka.
  • Listerioza - jest chorobą wywołaną przez bakterię Listeria monocytogenes i prowadzi do niepłodności, poronień oraz wad wrodzonych u noworodków. Zakażenie bakterią objawia się gorączką, biegunką, wymiotami oraz zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych.

Jakie mięso można jeść w czasie ciąży?

W czasie ciąży nie warto rezygnować z jedzenia mięsa i ryb. W tego typu produktach znajduje się białko, żelazo, kwasy omega oraz witaminy z grupy B i A. Mięso i ryby muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła (od hodowcy) i zostać przebadane przez weterynarza. Produkty powinny być umyte pod zimną, bieżącą wodą i ugotowane, usmażone lub upieczone w temperaturze przekraczającej 100 stopni Celsjusza. W ten sposób można pozbyć się bakterii i pasożytów. Najlepiej jeść mięso świeżo gotowane, pieczone lub smażone, a jeśli zostanie – przechowywać je w lodówce, a przed spożyciem najlepiej podgrzać powyżej temperatury 60 st. Celsjusza. Kobiety ciężarne powinny również ograniczyć jedzenie wędzonych ryb, kiełbas i wędlin. Niektóre z nich nie były ugotowane przed wędzeniem, a ta metoda konserwacji żywności nie zabija wszystkich bakterii i pasożytów. 

 

Więcej na temat ciąża