Kobieta karmiąca piersią
© Svetlana Fedoseeva/Fotolia.com

Czy jedzenie miodu przez matkę karmiącą piersią szkodzi dziecku?

Kobieta karmiąca piersią
© Svetlana Fedoseeva/Fotolia.com

Obawy karmiących piersią kobiet przed jedzeniem miodu są częściowo uzasadnione. Substancje znajdujące się w miodzie mogą wywołać u niemowlęcia karmionego piersią różne schorzenia.

 

Wiele karmiących kobiet, oprócz ryzyka alergii u dzieci, obawia się też toksycznego wpływu bakterii zawartych w miodzie, wywołujących botulizm dziecięcy.

Czy jedzenie miodu przez matkę podczas karmienia piersią wywołuje u dzieci botulizm?

W nieprzetworzonym miodzie pszczelim występuje bakteria Clostridium botulinum, która u dzieci poniżej 12. miesiąca życia może wywoływać chorobę określaną jako botulizm dziecięcy, jedną z odmian zatrucia jadem kiełbasianym. Z tego powodu, niektóre matki karmiące piersią unikają jedzenia miodu.

 

W organizmie niemowlęcia, którego system odpornościowy jeszcze całkowicie się nie ukształtował, rzeczywiście te bakterie mogą się namnażać i w konsekwencji doprowadzić do groźnych objawów zatrucia. Z tego względu miodu nie można podawać dzieciom poniżej 13 miesiąca życia.

 

W organizmie karmiącej matki bakteria zostaje jednak zneutralizowana, dzięki czemu nie przedostaje się do jej mleka, a tym samym nie zagraża dziecku. Nie oznacza to jednak, że jedzenie miodu podczas karmienia piersią jest całkowicie bezpieczne. Miód jest silnie alergizującą substancją.

Jedzenie miodu podczas karmienia piersią może wywołać alergię u niemowlęcia

Pyłki roślin oraz pszczele białko, znajdujące się w miodzie mogą wywoływać alergię zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Zjedzenie miodu przez osobę uczuloną na którąś ze znajdujących się w nim substancji może spowodować wysypkę, łzawienie, biegunkę, nudności i wymioty, obrzęki, problemy z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

 

Kobiety, które karmią piersią, po zjedzeniu miodu powinny obserwować reakcje dziecka. Możliwe, że dziecku nic się nie stanie, jeżeli jednak pojawią się u niego objawy alergii pokarmowej, matka powinna zrezygnować z miodu na czas karmienia piersią.

 

Alergia na miód u dziecka jest dziedziczna. Jeśli ma ją jeden z rodziców, prawdopodobieństwo, że przekazał ją dziecku, wynosi 40%. Jeśli zarówno ojciec, jak i matka są uczuleni na miód, prawdopodobieństwo podwaja się. Szczególną ostrożność powinny zachować zatem karmiące matki tych dzieci, których rodzic jest uczulony.


Więcej na temat opieka nad dzieckiem
Przeładuj

#PARTYWDOMU Ćwiczymy z trenerką gwiazd! Dziś cudowne ćwiczenia na brzuch!

zobacz 02:17